Meeste+melkveehouders+letten+op+boerenlandvogels
Nieuws
© Hanneke de Boer

Meeste melkveehouders letten op boerenlandvogels

Melkveehouders geven hun eigen sector gemiddeld een 7,7 voor de bijdrage aan landschap en biodiversiteit. Meer dan acht op de tien melkveehouders houden in de bedrijfsvoering rekening met boerenlandvogels.

Dat komt uit de enquête 'Vroeg weiden en Boerenlandvogels' van de Duurzame Zuivelketen, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland. Ruim 4.600 melkveehouders deden hieraan mee.

'De resultaten maken de inspanningen die melkveehouders leveren voor het beheer en de instandhouding van vogels en landschap zichtbaar. Ook laten de resultaten zien welke kennisbehoefte melkveehouders op dit vlak nog hebben', meldt Duurzame Zuivelketen.

Maatschappij

De ondervraagde melkveehouders denken wel dat de maatschappij hen een lager cijfer geeft. Veel van wat wordt gedaan, is volgens de geënquêteerden 'onvoldoende zichtbaar'.

Van de melkveehouders die deelnamen aan de enquête houdt 82 procent in de bedrijfsvoering rekening met boerenlandvogels. Tegelijkertijd geeft 64 procent aan dat zij behoefte hebben aan meer kennis over de maatregelen die zij op hun bedrijf kunnen nemen voor het beheer van het landschap en boerenlandvogels. Met name praktijkervaringen van collega melkveehouders worden gewaardeerd.

Slimme vogels

De Duurzame Zuivelketen heeft op basis van deze resultaten de website Slimme vogels gelanceerd. Op dit platform kunnen melkveehouders blijvend zichtbaar maken wat zij op het eigen bedrijf doen aan de zorg voor boerenlandvogels.

Ook deelt het platform tips en ervaringen hoe de veehouder in de dagelijkse praktijk voor boerenlandvogels en de biodiversiteit op het boerenbedrijf kan zorgen. Melkveehouders kunnen hier in contact komen met collega's en experts, gerichte vragen stellen en leren van praktische tips en ervaringen.

BoerenNatuur en Vogelbescherming Nederland zijn aangesloten als kennispartners.

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer