Kleine maatregelen helpen akkervogel vooruit

Akkerbouwer Peter Harry Mulder uit Muntendam spant zich in om akkervogels als patrijs en grauwe klauwier terug te krijgen op de akkers in Oost-Groningen.

Kleine+maatregelen+helpen+akkervogel+vooruit
© Huisman Media

Mulder is initiatiefnemer van project boerenbuitengebied, dat gedeputeerde Henk Staghouwer in juni opent. Daarin werken boeren en burgers samen om de akkervogels te beschermen.

Volgens de akkerbouwer kan met relatief kleine en eenvoudig maatregelen als struweelaanplant en het beheren van ruige randjes al vooruitgang worden geboekt.

Terughoudend

Tot nu toe zijn de meeste boeren echter terughoudend. Mulder snapt dat volkomen. 'Door het huidige markt- en prijsbeleid moeten boeren steeds meer produceren. Ze worden in een hoekje geduwd.'

Dat de boeren de schuld krijgen dat ze door de intensieve landbouw de natuur kapotmaken, is volgens hem veel te gemakkelijk.

'Politiek moet er iets veranderen, omdat het zo de verkeerde kant opgaat met de biodiversiteit als boeren het maximale van hun land moeten halen. De gewenste vergroening kan ze wel op haar buik schrijven.'

Bedrijfsmatig

Akkervogelbeheer is echter niet alleen goed voor de natuur, het levert akkerbouwers bedrijfsmatig ook iets op, stelt Mulder.

'Met minimaal 5 procent natuurlijke begroeiing kan het bekritiseerde insecticidengebruik op een groot areaal worden verminderd en neemt het gevaar van insecticidenresistentie af. Het is een gigantische verbetering ten opzichte van nietsdoen.'

Experimenteren

De akkerbouwer wil daarom experimenteren met de aanleg van akker- en bloemenranden, het planten van struweel, het beheren van bermen, het creëren van overhoekjes en ruige randjes en het toepassen van niet-kerende grondbewerking.

Hij hoopt daarmee dat andere boeren ook aan deze vormen van agrarisch natuurbeheer gaan doen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer