'Akkervogel past prima in mijn bedrijfsvoering'

Akkerbouwer Huub Remijn uit Burgh-Haamstede neemt op zijn akkers diverse maatregelen die goed zijn voor patrijzen en veldleeuweriken. Het past in zijn bedrijfsvoering. Er is nog een reden: 'Ik vind akkervogels gewoon leuk. Ze richten ook geen schade aan, zoals ganzen.'

%27Akkervogel+past+prima+in+mijn+bedrijfsvoering%27
© ZLTO

Remijn doet al lang aan agrarisch natuurbeheer. Hij vindt dat boeren beter natuur op hun land kunnen beheren dan dat de overheid boerengrond aankoopt voor een natuurorganisatie die daar vervolgens een beheerder het werk laat doen. 'Boeren kunnen dat meestal goed meenemen in hun bedrijfsvoering', zegt hij. 'Ze moeten hun grond dan alleen wat anders gebruiken.'

De Zeeuw deed de afgelopen jaren aan agrarisch natuurbeheer met een pakket voor botanisch hooiland op een dijk. Dat betekent dat hij die extensief beheert en pas laat mag maaien. Dit jaar ligt er al 60 hectare aan botanisch beheerde dijken en weilanden in Zeeland. Remijn heeft dit pakket voor de dijk opnieuw afgesloten bij het agrarisch collectief Poldernatuur Zeeland voor de komende vijf jaar.

Voor diezelfde periode heeft hij ook twee nieuwe contracten gesloten. Eén daarvan is voor wintervoedselakkers. Daarop groeit graan dat niet geoogst wordt. Als het rijp is, valt het gewoon uit. Akkervogels hebben beschutting en de uitgevallen korrels zorgen voor voedsel.

Kruidenmengsel

Het andere nieuwe contract gaat om akkerranden voor akkervogels. De randen worden ingezaaid met een speciaal kruidenmengsel en zo beheerd dat er voor de vogels voldoende leef- en schuilgelegenheid is. Dit jaar ligt er al 250 hectare aan akkerranden in de door de provincie aangewezen akkervogelkerngebieden. Ze passen binnen de beheerstrategie van Poldernatuur Zeeland. Een groot deel van het land van Remijn ligt in zulke kerngebieden.

Een van de redenen dat de akkerbouwer de komende jaren meer doet aan agrarisch natuurbeheer is dat hij langs de dijk van de Oosterschelde grond pacht van het Zeeuwse Landschap. Hij kan dat doen als hij op zijn eigen land meer doet aan agrarisch natuurbeheer. Daarom heeft hij ook stoppelakkers op zijn eigen land. Dat zijn geoogste graanpercelen waarvan de stoppel blijft liggen tot in het voorjaar. Ook dat biedt voedsel en beschutting aan akkervogels.

Zakelijke afweging

Remijn benadrukt dat hij zakelijke afwegingen heeft gemaakt bij de keus voor de akkerpakketten. 'Het Zeeuwse Landschap heeft zijn doelen en ik heb mijn doelen. Het is een kwestie van onderhandelen. Die graanstoppelakkers doe ik met zes of zeven collega's die land hebben langs de zuidkust van Schouwen, waar al veel akkervogels zitten. Mijn bedrijf ligt bijna helemaal in het zoekgebied. Dus ik heb wel wat te bieden.'

Misschien doet Remijn ook mee met het nieuwe project Partridge. 'Ik moet nog kijken of dat in mijn bedrijfsvoering past.'

Hij heeft met de contracten ingespeeld op de nieuwe mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer. 'Ik ben ineens veel meer natuurbeheerder dan ik was', constateert hij. 'Ik heb daar wel wat mee. Ik moet ook gewoon het bedrijf gaande houden. Maar daar ben ik altijd zelf bij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer