Hoog fosforgehalte in voorjaarskuilen

Door het goede voorjaar ligt er bij veel boeren een mooie eerste snede op de kuilplaat. De VEM-gehaltes schommelen tussen de 900 en 100 VEM. Ook het fosforgehalte is hoog.

Hoog+fosforgehalte+in+voorjaarskuilen
© Max de Krijger

Bart Weghorst is monsternemer bij Eurofins Agro. Dagelijks bezoekt hij acht tot tien melkveebedrijven. Deze weken neemt hij vooral kuilmonsters van de eerste en tweede snede. Hij hoort regelmatig van veehouders dat ze tevreden zijn over hun voorjaarskuil. 'Het was een prima voorjaar en op papier zien de kuilen er goed uit. Het zijn doorgaans snelle kuilen met een hoog eiwitgehalte en veel VEM.'

Weghorst weet niet of de tweede snede ook zo goed uitpakt. 'Het is op sommige plaatsen heel droog geweest. Daardoor kon het gras de mest, die na de eerste snede is uitgereden, niet volledig benutten. Waarschijnlijk kunnen de derde en vierde snede daar wel van profiteren.'

Grasanalyses

Uit de eerste grasanalyses van Eurofins Agro blijkt dat de tweede sneden iets droger zijn en trager zullen verteren. Verder kunnen de voorjaarskuilen die voor 15 mei zijn gemaaid behoorlijk pittig zijn. 'Die kuilen zijn snel verteerbaar. Ze hebben een hoog penseiwitgehalte', weet Robin Wolf, productmanager veehouderij bij Eurofins Agro.

'Ook zien we dat veel voorjaarskuilen veel ruw eiwit bevatten. Dat betekent meestal ook een hoger fosforgehalte. Gemiddeld gaat het om 3,9 gram fosfor per kilo. Bovendien is de beschikbaarheid van fosfor in deze kuilen hoog. Dat is iets voor heel Nederland om rekening mee te houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer