Koning+van+het+Grasland+toont+worsteling+boer
Achtergrond
© Koning van het Grasland

Koning van het Grasland toont worsteling boer

Een handjevol spelers, een eenvoudig houten podium in een mooi ontworpen tent, een boerderij en een honderdkoppig publiek. Meer hadden toneelgroep Jan Vos en theaterstichting Pier 21 zaterdagavond niet nodig voor de première van Koning van het Grasland.

Theaterspelers Marcel Faber (Hessel Kroes), Trudi Klever (Anke Kroes), Joop Wittermans (dubbelrol als collega-boer Ate en man van de AID), Helmert Woudenberg (Marcus, vader van Anke) en Bieneke Ehlhardt (grutto Rosa) voerden op zorgboerderij De Meezinger in Grou een krachtig locatietheaterstuk op over de onmacht rond de dood van een kind en de uitbraak van mond-en-klauwzeer op hetzelfde melkveebedrijf.

Maar waar hun theaterstuk Mansholt twee jaar geleden heftige discussie opriep, is het de vraag of Koning van het Grasland aanleiding is voor debat, een stevige wens van de makers. Het emotiegehalte is daarvoor te hoog. Een kind dat overlijdt, de uitbraak van MKZ en een echtpaar dat scheidt. Het is een opeenstapeling van heftige gebeurtenissen.

Waarheid

Het emotiegehalte zou nog hoger zijn als het publiek van tevoren zou weten dat het grootste gedeelte van het stuk op waarheid is gebaseerd. Schrijver Tjeerd Bischoff maakte voor de voorstelling gebruik van het boek Boerenbloed van Kees Kooman. Kooman sprak met melkveehouders rond het Friese dorp Ee, waar in 2001 MKZ uitbrak.

Waarover de makers het publiek wel tot nadenken dwingen is in welke spagaat boeren zitten en waarom zij bepaalde keuzes maken. Dat ontstaat met name door de knappe manier waarop de hoofdrolspelers Hessel en Anke Kroes neerzetten. Moeiteloos neemt zij het publiek mee van de bankjes in de tent naar de keuken op hun melkveebedrijf.

In vrijwel iedere boer schuilt een Hessel of een Anke. Waar Hessel het roer wil omgooien en overstappen wil op biologisch, blijft zijn vrouw Anke bij het oude vertrouwde: ze maakt zich vooral druk om de administratie.

Boerenspagaat

De boerenspagaat blijkt ook uit de verschillende inspraakreacties van collega-boer Ate en Hessel bij het waterschap dat het waterpeil voor de weidevogels wil verhogen. Ate krijgt de lachers op zijn hand door te spreken van 'een dure hobby van een stelletje tekentafelbiologen', terwijl Hessel juist voor het plan is. 'Wij zijn gewoontedieren, net als onze koeien. We hebben een flinke dreun nodig wil er iets gebeuren', stelt hij vast.

Het is Jan Vos en Pier 21 heel goed gelukt om op een rake manier de worsteling van de melkveehouderij voor het voetlicht te brengen. Uitdaging voor de sector is om uit deze houdgreep te komen. Maar ook het publiek, tenslotte allemaal consumenten, zal de juiste keuzes bij het winkelschap moeten maken.

Koning van het Grasland wordt opgevoerd op tientallen boerenbedrijven in Noord-Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer