Warmte-koudeopslag doet het in kas beter dan op kantoor

Installaties voor warmte-koudeopslag in de glastuinbouw functioneren gemiddeld beter dan die in kantoren. Dat blijkt uit een onderzoek van Omgevingsdienst Haaglanden.

Warmte%2Dkoudeopslag+doet+het+in+kas+beter+dan+op+kantoor
© Koen van Wijk

De omgevingsdienst heeft 42 klimaatinstallaties met een open warmte koude opslag (WKO) doorgelicht, 33 installaties bij kantoren en negen bij glastuinbouwbedrijven in het Westland.

Duidelijk blijkt dat de installaties in de glastuinbouw gemiddeld beter functioneren dan die in kantoren. De Omgevingsdienst Haaglanden stelt vast dat in de tuinbouw de specifieke kennis en interesse bij de gebruiker aanwezig is om het bespaarpotentieel volledig te verzilveren.

Bedrijfsvoering

Die betere prestaties zijn verklaarbaar vanwege het grote belang van goed functionerende installaties voor de bedrijfsvoering in de glastuinbouw. Zowel uit het oogpunt van energiekosten als voor de bewaking van de productkwaliteit dankzij een optimaal kasklimaat.

Om de energiebesparing daadwerkelijk in beeld te krijgen wordt eind 2017 vervolgonderzoek uitgevoerd. Vier van de negen beoordeelde installaties in de tuinbouw werkten naar behoren, er is nog verbetering mogelijk, aldus de Omgevingsdienst.

Kas als Energiebron

De uitkomsten uit het onderzoek bevestigen de resultaten van een eerdere studie door Infinitus in opdracht van Kas als Energiebron. Wel blijken hier en daar verbeteringen mogelijk bij het gebruik van WKO. Dat begint met meer kennis en aandacht voor de installatie en het beheer daarvan.

LTO Glaskracht Nederland ondersteunt samen met het gebruikersplatform bodemenergie een groep bedrijven die onderling ervaringen en kennis uitwisselt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer