Roep+om+windmolens+van+15+meter+in+Friesland
Nieuws
© Anjo de Haan

Roep om windmolens van 15 meter in Friesland

LTO Noord, Energiecoöperatie De Eendracht-Ooststellingwerf, windmolenbouwer E.A.Z Wind en welstandsadviesbureau Hus en Hiem roepen provincie Friesland op om windmolens tot een ashoogte van maximaal 15 meter toe te staan.

Dat verzoek blijkt uit hun gezamenlijke zienswijze op de wijziging verordening Romte 2014.

Dat de zienswijze door meerdere partijen is ingediend is volgens beleidsadviseur Feike Wouda van LTO Noord een 'stevig signaal' richting de politiek. 'Iedereen zit op kleine windmolens te wachten. Maar de politiek houdt het tegen. De provincie heeft haar mond vol van duurzaamheid en energieneutraal. Maar ze laat deze mooie oplossingen nog niet toe.'

Bizar

Volgens melkveehouder Warner van der Leeuw in Nij Beets, mede-ondertekenaar van de zienswijze, is het 'redelijk bizar' dat Groningen molens van 15 meter wel toestaat en Friesland niet. 'Daar zet E.A.Z Wind ze volop neer, terwijl het hier in Friesland niet mag.'

Het Friese provinciebestuur maakte halverwege mei bekend dat boeren en burgers in Friesland kleine windmolens met een tiphoogte van maximaal 10 meter mogen plaatsen op hun erf.

Compenseren

Maar volgens de partijen die nu een zienswijze indienen maakt deze hoogte het niet mogelijk om voldoende windenergie te produceren om het energiegebrek van zon in de winter te compenseren.

Door de ashoogte te verhogen naar maximaal 15 meter wordt dit wel mogelijk, stellen ze. 'De keuze van de ashoogte luistert nauw want ook een te hoge ashoogte is niet wenselijk, aangezien het dan niet meer mogelijk is om voor eigen gebruik (achter de meter) op te wekken.'

Met een grotere molen willen de partijen niet naar schaalvergroting werken, maar boeren en burgers de kans geven een subsidieloze onafhankelijke, duurzame en gedragen energievoorziening te realiseren, beklemtonen ze.

150 koeien

Een kleine windmolen van E.A.Z. Wind van 15 meter levert gemiddeld 35.000 kilowattuur per jaar op. Dat is de helft van de elektriciteitsbehoefte van een melkveehouder met 150 koeien, rekenden de partijen uit.

Melkveehouder Van der Leeuw is al twee jaar bezig om naast zonnepanelen ook windenergie op zijn bedrijf te realiseren. Hij is enthousiast over de windmolens van E.A.Z. Wind.

'Het mooie aan de windmolens met een ashoogte van 15 meter is dat ze in het Noorden zijn ontwikkeld en gebouwd. Wil Friesland zijn duurzaamheidsdoelen halen, dan kunnen ze niet meer onder deze type windmolens uit. Het grote voordeel is dat deze molens voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor particulieren. De investering bedraagt zo'n 43.000 euro.'

Profiteren

Dat beaamt Onno de Jong, voorzitter van energiecoöperatie De Eendracht-Ooststellingwerf. 'Onder onze 115 leden is er belangstelling voor dit model. De windmolen is niet al te groot en past redelijk in het landschap.' Zo'n tien gezinnen kunnen van een windmolen profiteren, geeft De Jong aan. 'Wanneer ze niet al te prominent worden geplaatst, zal het voor draagvlak in de omgeving zorgen.'

De windmolens verstoren het landschap niet, stelt melkveehouder Van der Leeuw. 'Het is eigenlijk een grote boom, met houten wieken. Wanneer je er vijf neerzet bij het dorp, is dat hartstikke mooi. Zeker als burgers ze ook kunnen aanschaffen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer