Boeren Zuidhorn mogen kleine windmolens plaatsen

Boeren in Zuidhorn mogen twee kleine windmolens van maximaal 15 meter plaatsen op hun erf. De gemeenteraad van Zuidhorn ging hier maandagavond na een lange discussie unaniem mee akkoord.

Boeren+Zuidhorn+mogen+kleine+windmolens+plaatsen
© Anjo de Haan

Lange tijd was verzet in de gemeenteraad tegen de windmolens, terwijl ze in het naburige De Marne wel zijn toegestaan. Partijen vreesden vooral landschapsvervuiling in het nationaal landschap Middag-Humsterland.

Afstel van het debat over windmolens lag op de loer, bleek tijdens de raadsvergadering van januari. Op advies van de VVD besloot de raad begin dit jaar welstandsorganisatie Libau onderzoek te laten doen naar de effecten van de windmolens op het landschap.

3D-animatie

Door 3D-animatiefilms ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen en welstandsorganisatie Libau kregen tegenstanders volgens LTO Noord-afdelingsvoorzitter Richard Oudshoorn 'een goed beeld' hoe windmolens in het landschap passen. 'Een windmolen klinkt heel negatief. Maar deze kleine windmolens hebben een heel ander effect op het landschap dan de grotere windturbines. Dat zag Dorpsbelangen ook in, evenals de politieke partijen.'

Wel is het jammer dat er nu een limiet zit aan het aantal te plaatsen windmolens. We hebben een vrij grote energieopgave

Oudshoorn is 'niet ontevreden' over de uitkomst van de raadsvergadering. 'Wel is het jammer dat er nu een limiet zit aan het aantal te plaatsen windmolens. We hebben een vrij grote energieopgave. En als inwoners in het dorp willen meeparticiperen naast de eigen energievoorziening voor het agrarisch bedrijf kan dat een struikelblok vormen.'

Zonneweides

Ook zonneweides bij agrarische bedrijven heeft Zuidhorn beperkt, ze verkleinde het van van 1 hectare naar 0,5 hectare.

Volgens Oudshoorn zijn er inmiddels drie boeren die een aanvraag hebben ingediend voor een kleine windmolen.

'De tegenstand was groot omdat de gemeente over een nacht ijs wilde gaan. Aan de andere kant is de discussie p een goede manier verlopen, alle partijen in het gebied, van omwonenden, natuurorganisaties, tot aan LTO Noord waren erbij. Het was echt opbouwend. Iedereen liet elkaar in zijn waarde.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer