'Biobrandstof en houtstook niet oplossing'

Aan het Energieakkoord liggen uitgangspunten ten grondslag die wetenschappelijk niet houdbaar lijken. In plaats van biobrandstoffen en houtstook moet het vizier daarom op energie-efficiëntie en brandstofbesparing, stelt de KNAW.

%27Biobrandstof+en+houtstook+niet+oplossing%27
© huis-stijl.nl

De Tweede Kamer bespreekt dinsdag het Energieakkoord. Voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) het moment om visiedocument 'Biobrandstof en hout als energiebronnen' te presenteren.

Volgens de academie draagt verbranden van hout in elektriciteitscentrales en van bio-ethanol en biodiesel in auto’s niet of nauwelijks bij aan CO2-uitstootreductie. 'Daarom zijn ze niet geschikt als middel voor de transitie naar een duurzame energievoorziening.'

Veronderstellingen

Het visiedocument is een overzicht van gerenommeerde onafhankelijke experts in binnen- en buitenland. Erin wordt een aantal veronderstellingen, die aan de basis liggen van het beleid van zowel de Nederlandse regering als de Europese Commissie, geanalyseerd.

Twijfels over biobrandstof of het meestoken van hout in kolencentrales stellen volgens KNAW het subsidiëren van deze alternatieven voor fossiele brandstoffen in een ander licht.

De academie concludeert verder in het visiedocument dat biomassa – waartoe ook frituurvet en landbouwafval worden gerekend – niet moet worden beschouwd als brandstof maar als grondstof.

Aanbevelingen

Om wel op het goede spoor te geraken, komt KNAW in het rapport met de volgende aanbevelingen:

1. Bouw de verplichtingen voor biobrandstof af. Stel intussen hogere duurzaamheidseisen aan de herkomst van biomassa en eis transparantie daarover.
2. Bouw de bij- en meestooksubsidie voor hout in elektriciteitscentrales af.
3. Verhoog de kosten voor het uitstoten van broeikasgas.
4. Bevorder dat biomassa wordt gebruikt als grondstof voor hoogwaardige materialen i.p.v. voor energie. Verbrand alleen restanten die nergens anders bruikbaar voor zijn.
5. Bevorder energie-efficiëntie en brandstofbesparing. Daar is veel winst te behalen.
6. Bevorder innovaties in het directe gebruik van zonne-energie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer