MVO: frituurvet prima biobrandstof

Biomassa is wel degelijk onderdeel van de oplossing van het energievraagstuk, stelt de ketenorganisatie van oliën en vetten MVO. Zo is gebruikt frituurvet prima geschikt als biobrandstof.

MVO%3A+frituurvet+prima+biobrandstof
© passie.horeca.nl

MVO reageert daarmee op de conclusies van visiedocument 'Biobrandstof en hout als energiebronnen – effect op uitstoot van broeikasgassen' van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Gebruik van biomassa voor biobrandstof kan volgens de ketenorganisatie wel degelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze energievoorziening.

Frituurvet

KNAW stelt in haar visierapport dat de inzet van gebruikt frituurvet als biobrandstof niet wenselijk is. 'Terwijl toepassing van gebruikt frituurvet in biobrandstoffen de druk doet afnemen die er ligt op het gebruik van fossiele brandstoffen', verklaart de MVO.

Dat geldt tevens voor het gebruik van andere vormen van biomassa, stelt de ketenorganisatie. 'De inzet van gebruikt frituurvet als biobrandstof is een voorbeeld van cascadering.'

Diervoeders

Tot 2003 ging het meeste gebruikte frituurvet naar diervoeders. Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid werd eind 2002 een verbod ingesteld, met steun van de industrie, geeft MVO aan.

Sinds het verbod wordt gebruikt frituurvet ingezet voor duurzame energie. In eerste instantie ging het vooral naar Scandinavië voor elektriciteitsopwekking en later naar biodieseltoepassingen.

Zeep

Gebruikt frituurvet is volgens MVO echter slechts in beperkte mate praktisch toepasbaar in producten als smeermiddelen, verf en zeep. De samenstelling van gebruikt frituurvet is bijvoorbeeld niet constant genoeg.

'Daarentegen is gebruikt frituurvet juist eenvoudig geschikt te maken als biobrandstof. Voor vloeibare soorten van biobrandstof zoals kerosine, zijn er weinig andere alternatieven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer