Biobrandstoffen: kies juiste plek en gewas

Het juiste gewas op de juiste plek is bij de productie van biobrandstoffen van grote invloed op de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen.

Biobrandstoffen%3A+kies+juiste+plek+en+gewas
© Nieuwe Oogst

Dat concluderen milieukundigen van de Radboud Universiteit Wageningen in een studie die Nature Climate Change op 11 mei heeft gepubliceerd.

Van maïs, tarwe en koolzaad is bio-ethanol en biodiesel te maken. Om de productie van deze biobrandstoffen te verhogen, moet natuur plaatsmaken voor landbouwgrond.

Dat leidt in eerste instantie tot een verhoging van de broeikasgasuitstoot. Gemiddeld, over de hele wereld, is deze terugverdientijd voor broeikasgassen negentien jaar.

Mondiaal

Pieter Elshout en collega-milieukundigen van de Radboud Universiteit laten dat met een mondiaal model zien.

Elshout: 'Negentien jaar klinkt als een lange tijd, maar voor een boer valt dat best mee. Bovendien betreft het een gemiddelde van over de hele wereld.'

'In West-Europa is de periode een stuk korter, soms maar een paar jaar, en in de tropen kan het oplopen tot meer dan honderd jaar.'

Locatie

Het model toont aan dat locatie van biobrandstofteelt veel invloed heeft op de broeikasgasemissie, meer nog dan het type gewas en het management van het gewas: de gebruikte hoeveelheid meststoffen en irrigatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer