Inspectie SZW ziet veel overtredingen in aspergeteelt

Inspectie SZW, de inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ziet veel overtredingen in de aspergeteelt. Bij een controle van dertig aspergetelers bleek bij zeventien bedrijven (57 procent) de boel niet op orde.

Inspectie+SZW+ziet+veel+overtredingen+in+aspergeteelt
© Nieuwe Oogst

Bijna alle overtredingen hadden betrekking op de arbeidstijdenwet. Er wordt vaak te lang gewerkt. Dat geldt ook bij andere open teelten.

De Inspectie SZW heeft bij 102 bedrijven een controle uitgevoerd. In totaal werden bij deze bedrijven 236 overtredingen geconstateerd. Bijna een derde (29 procent) van de inspecties vond in de aspergeteelt plaats, ruim een kwart (27 procent ) in de groenteteelt en 33 procent bij bedrijven in overige subsectoren van de open teelten. Het gaat dan om bedrijven die zich richten op bomen- , bollen- en aardbeienteelt. In totaal was er bij 39 procent van de inspecties sprake van overtredingen.

Het merendeel van de overtredingen (84 procent) betrof de arbeidstijdenwet. Er werden geen (deugdelijke) registraties van arbeid- en rusttijden bijgehouden. Ook werden de wettelijke arbeids- en rusttijden regelmatig overtreden.

Minimumloon

Bij 13 procent van de overtredingen ging het om tekortkomingen ten aanzien van de naleving van de Wet minimumloon en minimumvakantietoeslag (WML). Daarbij betrof het vooral administratieve overtredingen ten aanzien van naleving van de wettelijke verplichting tot girale loonbetaling of het schriftelijk kunnen onderbouwen van de verrichte betaling met loonstroken, urenstaten en/of jaaropgaven. Er waren twee overtredingen met betrekking tot illegale tewerkstelling (Wet arbeid vreemdelingen (Wav)).

Volgens de inspectie is er in de agrarische en groene sector sprake van sterke arbeidspieken vanwege de seizoensgebonden teelt. 'Met name bij de open teelten is gedurende korte tijd veel personeel nodig. De grote (internationale) concurrentie, leidt ertoe dat bedrijven besparen op loonkosten.'

Buitenlandse uitzendkrachten

De bedrijven zijn hierdoor op zoek naar goedkope arbeidskrachten die flexibel beschikbaar zijn. Er wordt veel gebruikgemaakt van extern personeel. Het merendeel van dit personeel bestaat uit buitenlandse uitzendkrachten.

Uit de gegevens van de inspectie blijkt dat gemiddeld 26 procent van de totale jaarlijkse loonkosten wordt besteed aan uitzendarbeid. In de glastuinbouw ligt dit op 38 procent. In de glastuinbouw, de open teelten en de paddenstoelenteelt worden vrijwel alleen buitenlandse uitzendkrachten ingezet.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer