Maisoogst vooral in Zuiden in volle gang

Voor de meeste deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst zit het maisteeltseizoen erop. Ze hebben het gewas inmiddels in de kuil. Met name in Zuid-Nederland gaat het hard.

Maisoogst+vooral+in+Zuiden+in+volle+gang
© Studio van Assendelft

Willy Aarts uit Hallum liet de mais deze week hakselen. 'Het gewas begint mooi te rijpen. De korrel is zo goed als deegrijp. Het is een mooi gewas met grote kolven.'

Jaap Koorn uit Hippolytushoef liet de mais al op 21 september hakselen. 'Onder zonnige omstandigheden, op een kurkdroge grond en bij nauwelijks wind. Hierdoor was er geen verlies door verwaaiing.' De dag na de oogst zaaide de melkveehouder gras. Guido Frijns uit Reijmerstok signaleert eveneens een krukdroge grond. Dit is ongunstig voor de aardappeloogst. De aardappelen zitten muurvast in de grond. Voor zijn mais is de droogte geen probleem. De korrel is nog zacht. Frijns verwacht zijn biologische mais over twee weken te kunnen oogsten. Bij hem in de buurt zit alle vroege snijmais al in de kuil. 'Enkel de korrelmais en de late mais staan er nog.'

Kolf gaat hangen

Datzelfde signaleert Ferd van de Ven uit Lage Mierde, die zijn mais maandag liet hakselen. 'Het gaat nu hard met de afrijping, ook bij de korrelmais. Die moet je niet te lang laten staan, want je ziet dat de kolf gaat hangen. Bij wind en regen zouden de planten zomaar kunnen omvallen of omwaaien.'

Jolan en zijn zoon Roan van Noye uit Escharen waren de eerste deelnemers aan het Maismeetnet die hun mais hakselden, namelijk op 16 september. Omdat ze ook een loonwerktak hebben, waren ze de voorbije weken volop druk met de mais van anderen. Woensdag zaaiden ze rogge als groenbemester.

In één keer

Roelof de Jong uit Sibrandabuorren denkt eveneens aan rogge als vanggewas. Hij verwacht zijn mais volgende week te hakselen. De Maismeetnetmais is met 34 procent droge stof prima, twee weken later gezaaide mais is dat nog niet. 'We willen alles in één keer hakselen, de droge mais onderin en het wat vochtigere deel erboven. Zo willen we de droge mais wat aandrukken voor een betere conservering', vertelt De Jong. Hij constateert dat de mais onder folie rijper is dan het deel dat zonder folie een start maakte.

Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo is iets minder enthousiast over zijn op 30 september gehakselde mais. 'De oogst verliep prima; wel was de opbrengst maar 80 procent van andere jaren als gevolg van het natte voorjaar.'

Shredlagetechniek

Dick Davelaar uit Leusden haalde de mais ook op 30 september binnen. Deze was droog. 'Met 38 procent droge stof was er geen enkel groen blaadje over', glimlacht hij. De loonwerker bracht een hakselaar met shredlagetechniek mee, een nieuwe hakselmethode. Shredlagemais is grof gehakselde mais met een lengte van 26 millimeter, waarbij de stengel uit elkaar is getrokken en de korrel compleet is verpulverd. Dat was even wennen, erkent Davelaar. 'Het eindproduct doet denken aan vroeger.'

De Maismeetnetmais van Bas Fokkert uit Holthone ging donderdag ook door de shredlagehakselaar. Zijn andere mais in Balkbrug was al eerder gehakseld en had een opbrengst van 60 ton per hectare. De thuismais is zelfs nog iets langer. 'Maar de opbrengst wordt voor 60 procent bepaald door de kolf. Die was in Balkbrug hoger. Ik heb liever iets meer kolf en minder plant.'

Grasopbrengst

Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond heeft een andere reden waarom hij nog niet laat hakselen. 'Door de enorme grasopbrengst liggen de voor mais bestemde platen nu ook vol gras. We moeten nu eerst nieuwe platen leggen. Daar zijn we deze week mee begonnen. Het duurt nog zeker veertien dagen voor we kunnen oogsten, maar de mais mag ook nog wel even blijven staan.'

Bij Gerrit de Jong uit Meerkerk is de mais donderdag gehakseld. 'Het gewas is nu redelijk rijp, maar door zes weken droogte begint de plant nu aardig op te drogen. Hoewel het bij dit perceel meevalt. Het gras dat hier voorheen stond, geeft toch een nalevering aan stikstof.'

Vochtig

Jorge Knipscheer uit Lepelstraat vond zijn oogst van 26 september iets aan de vochtige kant. 'Ik heb het gewas zeker nu liever wat droger. We schakelen in november over op robotmelken. De kans op pensverzuring moet daarbij zo klein mogelijk zijn. Ik voer nu de mais en de vertering is prima.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer