Europarlement eist snel steun melkveehouder

De Europese Unie (EU) moet snel maatregelen nemen om de melkprijs te stabiliseren en melkveehouders die met problemen kampen te ondersteunen. Dat vinden leden van het Europees Parlement (EP).

Europarlement+eist+snel+steun+melkveehouder
© Peter Smit

Die boodschap gaven de Europarlementariërs vorige week donderdag in een debat met landbouwcommissaris Phil Hogan en de Nederlandse directeur-generaal Agro Hans Hoogeveen af.

Het parlement pleitte onder meer voor een EU-breed productieplafond om de prijs te ondersteunen, een efficiënter interventiesysteem op basis waarvan de EU sneller kan reageren en een eerlijkere productieketen op basis waarvan boeren een redelijke prijs krijgen.

Melkprijs

'De gemiddelde melkprijs in april was 27,62 cent per kilo. Een daling van 11 procent ten opzichte van vorig jaar. Het eerste kwartaal van dit jaar is de melkproductie in de EU met 7,2 procent verder toegenomen', stelde Eurocommissaris Phil Hogan.

Ook in 2014 en 2015 was er volgens hem al een productietoename.

Valse hoop

Volgens Jan Huitema biedt het Europees Parlement valse hoop wanneer het beweert vanaf de zijlijn een betere melkprijs te kunnen garanderen.

'Het belangrijkste wat we kunnen doen is boeren handvaten te geven om hun concurrentiekracht te versterken. Allereerst door betere regelgeving, door ruimte te geven aan innovatie en ondernemerschap.'

Verantwoordelijkheid

Producenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de toegenomen melkproductie, stelt Hogan. 'De huidige marktsituatie kan zo niet doorgaan.'

Leden van de Parlementaire Landbouwcommissie debatteerden woensdagavond met Raad, Commissie en vertegenwoordigers van de landbouwsector over mogelijke maatregelen in antwoord op de crisis.

Melkquota

Een meerderheid van de sprekers keerde zich tegen een terugkeer naar melkquota, maar velen stelden dat de productie beter beheerst moet worden om een nog hoger overschot en nog lagere prijs te voorkomen.

Ook pleitten ze voor EU-brede maatregelen die verstoringen op de interne markt moeten voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer