CDA en VVD wijzen edelherten Drents-Friese Wold af

CDA en VVD in Provinciale Staten van Drenthe steunen de landbouw rond het Drents-Friese Wold in de afwijzing van de introductie van edelherten. Alleen met een degelijke schaderegeling is dat verantwoord.

CDA+en+VVD+wijzen+edelherten+Drents%2DFriese+Wold+af
© Partij voor de Dieren

Volgens CDA en VVD in Provinciale Staten van Drenthe moet de bestuurscommissie van het Drents/Friese Wold haar huiswerk overdoen in haar advies over de introductie van edelherten en damherten in het natuurgebied.

'We hebben geen bezwaren tegen edelherten in het gebied, mits een schaderegeling goed wordt geregeld. Dat is nog niet zo', zegt CDA-Statenlid Klaas Neutel. VVD-Statenlid Jan Luuk Stel vindt dat andere partijen te lichtvaardig over de landbouwbezwaren heen stappen.

Gevolgen

'Er zijn voordelen, maar vooral ook nadelen. Er is onvoldoende zorgvuldig gesproken over de gevolgen van de invoering van groot wild', oordeelt Stel. Hij vindt de huidige schaderegeling onvoldoende om een introductie verantwoord te kunnen uitvoeren.

Volgens Stel is groot wild alleen onder heel strikte voorwaarden welkom in het Drents-Friese Woud. 'Groot wild in Drenthe kan alleen als de randvoorwaarden goed zijn geregeld. Waaronder een regeling voor de aangerichte schade.'

Ook Neutel van het CDA ziet een introductie nu niet zitten. 'Als de overheid iets invoert wat schade oplevert voor een deel van de samenleving, dan moet dat eerst goed worden geregeld. Burgers mogen niet de dupe worden van het overheidsbeleid.'

Kosten

Stel vraagt zich af wie opdraait voor de kosten van een schaderegeling: 'De schade door herten aan gewassen kan flink oplopen. Moet de provincie dat betalen? Of komt dat voor rekening van organisaties die er voordeel bij hebben? Ook daar moet eerst duidelijkheid over komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer