Grote+mestvergister+gebouwd+in+Coevorden
Nieuws
© Berrie Klein Swormink

Grote mestvergister gebouwd in Coevorden

Na een voorbereidingstijd van tien jaar is er eindelijk zekerheid over de bouw van een grote biovergister op het Europark in Coevorden.

Vanaf eind 2018 wil BEC (Bio Energy Coevorden) jaarlijks 215.000 ton biomassa en dierlijke mest omzetten in 26 miljoen kubieke meter groen gas. De bouwvergunning is rond en het ministerie van Economische Zaken heeft een zogeheten SDE-subsidie toegekend.

Investering

De investering bedraagt ongeveer 45 miljoen euro en is afkomstig van Bio Invest van de familie Jacobs. Die nam eerder het initiatief voor de Coevorder vuilverbrander EVI, tevens mestdrooginstallatie met een capaciteit van 100.000 ton.

Export

Het digestaat wordt geëxporteerd naar Oost-Duitsland, waar het wordt gebruikt om schrale grond nabij Maagdenburg te verrijken.. Ander restproduct is 22.000 ton vloeibaar CO2 dat als groeibevorderaar naar de glastuinbouw gaat.

De installatie wordt volgens de laatst beschikbare technieken gebouwd om te voldoen aan de huidige wettelijke voorwaarden en vergunningeisen. Zo vindt het proces van vergisting plaats binnen een gesloten systeem waardoor er nagenoeg geen uitstoot van emissies is. Om geuroverlast te voorkomen wordt de lucht in de ontvangsthal van de transportwagens afgezogen en permanent gezuiverd.

BEC betrekt op het Europark een locatie aan het spoor.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer