Van Dam: salpeterzuur niet in Nederlandse mestverwerking

Een ongeluk met salpeterzuur in een mestverwerkingsinstallatie, zoals eind maart in het Belgische Zevekote, kan in Nederland niet gebeuren. Mestverwerking met salpeterzuur wordt in ons land niet toegepast.

Van+Dam%3A+salpeterzuur+niet+in+Nederlandse+mestverwerking
© Dirk Hol

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) laat dat weten in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Aanleiding is het ongeluk in Zevekote waarbij de inwoners van twee dorpen geëvacueerd moesten worden vanwege een gaswolk.

Het betrof een mestverwerkingsinstallatie op een agrarisch bedrijf met een dubbelwandige opslagtank voor salpeterzuur. Het zuur kwam door nog onbekende oorzaak tussen de buitenste en binnenste mantel terecht. De reactie tussen het zuur en ijzer in de buitenste mantel veroorzaakte een gaswolk.

Zwavelzuur

Van Dam meldt dat in Nederland zwavelzuur wordt toegepast in plaats van salpeterzuur. Daarvoor gelden veiligheidseisen. Als bedrijven in de toekomst salpeterzuur willen gebruiken, moet de installatie voldoen aan de daarvoor geldende strikte veiligheidseisen, aldus de bewindsman.

'Ik ben van mening dat de risico's die bestaan bij de opslag en het gebruik van salpeterzuur bij mestverwerking, hiermee voldoende zijn afgedekt', laat de staatssecretaris weten aan de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer