Eerste stap naar toestaan kunstmestvervanger gezet

Het voorstel van VVD-Europarlementariër Jan Huitema om het overschot aan dierlijke mest in Nederland te gebruiken als grondstof voor kunstmestvervangers is door zowel de landbouw- als de milieucommissie in het Europees Parlement bekrachtigd.

Eerste+stap+naar+toestaan+kunstmestvervanger+gezet
© Peter Smit

Door de bekrachtiging is een eerste stap gezet naar een aanpassing van de Europese Nitraatrichtlijn uit 1991. Deze richtlijn stelt paal en perk aan het gebruik van dierlijke mest op percelen. Volgens deze richtlijn is het uitspoelingsgevaar van nutriënten uit dierlijke mest naar het grond- en oppervlaktewater groter vergeleken met kunstmest.

Volgens Huitema ligt de bal nu bij het Europees Parlement. 'Dit is de wereld op zijn kop. Het is de hoogste tijd dat we onze eigen meststoffen uit mest mogen hergebruiken en daardoor minder afhankelijk worden van kunstmest. Dat is goed voor boer en milieu. Voor het maken van kunstmest zijn grote hoeveelheden aardgas nodig en komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij.'

Innovaties

Met nieuwe innovaties, zoals kunstmestvervangers uit dierlijke mest, is het mogelijk dierlijke mest dusdanig op te werken dat het de eigenschappen van kunstmest benadert en de uitspoeling wordt geminimaliseerd.

Op dit moment wordt het gebruik van meststoffen uit dierlijke mest als een vervanger voor kunstmest door Europese regelgeving bemoeilijkt. Het overschot aan dierlijke mest moet nu nog geëxporteerd worden naar het buitenland, terwijl tegelijkertijd volop kunstmest geïmporteerd en gefabriceerd wordt om de Nederlandse gewassen voldoende te kunnen bemesten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer