Fokken op maat telt duizend deelnemers

De behoefte aan scherpe jongveeselectie en betere paringen is groot. Sinds 1 december 2016 noteerde CRV duizend nieuwe deelnemers aan Fokken op Maat.

Fokken+op+maat+telt+duizend+deelnemers
© CRV

Het aantal veehouders dat DNA-analyses laat uitvoeren op hun jongvee groeit daarmee sneller dan verwacht. De duizendste deelnemer aan Fokken op Maat is de familie Waterink in Anevelde.

Veehouder Henk Waterink: 'We vinden het belangrijk dat je vee hebt waarmee je verder kunt. Het is dan jammer als daar een misser tussen zit. Daar is een kalf te duur voor. Eigenlijk is Fokken op Maat een manier om duurzaam met je jongvee om te gaan.'

Scherpe selectie

Scherpe jongveeselectie is een belangrijk hulpmiddel om de productieruimte van het bedrijf optimaal te benutten. Dit gegeven is momenteel actueel in Nederland vanwege de fosfaatreductie. Dat verklaart volgens een CRV-woordvoerder mede de snelle groei van het aantal deelnemers.

'Ook in Vlaanderen speelt het terugdringen van de jongveebezetting een rol vanwege de wetgeving rond nutriëntenemissierechten', stelt hij.

Kwaliteiten jongvee

De duizend deelnemers aan Fokken op Maat krijgen maximaal inzicht in de kwaliteiten van het jongvee, vervolgt de woordvoerder. 'Door middel van DNA-analyse krijgen zij de erfelijke aanleg van hun kalveren in beeld met, daaraan gekoppeld, een selectieadvies. Het gevolg is een gefundeerde jongveeselectie op basis van een van tevoren ingesteld fokdoel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer