Inteelt grootste zorg bij melkveefokkerij

Voor bijna de helft van alle melkveehouders is inteelt de grootste zorg als het om fokkerij gaat. Ook een overdaad aan fokkerijgetallen wordt vaak als zorgpunt genoemd.

Inteelt+grootste+zorg+bij+melkveefokkerij
© pixabay

Dat komt naar voren uit de FokMonitor van Geelen Consultancy. Evenals twee jaar geleden noemt 48 procent van de melkveehouders 'inteelt' als de grootste zorg op het gebied van fokkerij. Een 'overdaad aan fokkerijgetallen' wordt met een percentage van 36 procent het op één na meest genoemd door de melkveehouders.

Dit blijkt uit de tussenresultaten van het nog lopend online-onderzoek FokMonitor onder 481 melkveehouders over fokkerij. Veehouders kunnen maximaal drie zorgen kiezen. Veehouders noemen melkveehouders nog relatief vaak 'prijs van het fokmateriaal (27 procent)' en 'te weinig variatie (26 procent)'.

Minder zorgen duurzaamheid

'Duurzaamheid veestapel' en 'gezondheid veestapel' worden in vergelijking met de eerste FokMonitor uit 2015 significant minder genoemd als zorgen op het gebied van fokkerij. In de FokMonitor beantwoorden de melkveehouders ook vragen over de fokkerijorganisatie waar men het meeste zaken mee doet.

Uit de tussenresultaten blijkt dat er opvallende verschillen qua beoordeling zijn tussen de fokkerijorganisaties. De FokMonitor geeft een accuraat beeld over hoe de Nederlandse melkveehouder denkt over fokkerij en de fokkerijorganisaties. Het onderzoek draagt ertoe bij dat de fokkerijorganisaties (nog) beter hun best moeten doen voor de veehouders. Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de FokMonitor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer