Overal is het droog, maar vooral in het Zuiden

Granen rijpen versneld af, bieten hangen slap en de knolzetting bij aardappelen loopt gevaar. De akkerbouwers zijn nog niet in paniek, maar ze kijken wel angstvallig naar de weersverwachting. 'Het moet twee keer 25 millimeter regenen.'


Seizoen 2017 is tot nu toe droog, overal en vooral in het zuiden. Volgens het KNMI was het neerslagtekort over dertien stations deze week gemiddeld 138 millimeter.

Dat is gelijk aan het niveau van de 5 procent droogste jaren en bijna gelijk aan het recordjaar 1976. In dat jaar liep het neerslagtekort verder op. De 15-daagse verwachting van het KNMI is nu dat het tekort ongeveer 138 millimeter blijft.

Gewasontwikkelingen

De vakgroep LTO Akkerbouw wil graag een beeld krijgen van de gevolgen van de droogte en heeft bestuursleden gevraagd op een impressie van de gewasontwikkelingen. Daaruit blijkt dat het vooral in het zuiden droog is. 'In Brabant is het zeer warm en droog. Waar het kan, wordt beregend', meldt Kees Gommeren uit Kruisland.

In Brabant is het zeer warm en droog. Waar het kan, wordt beregend

Kees Gommeren uit Kruisland

'De stand van de consumptieaardappelen is wisselend. Sommige percelen zijn gesloten, maar ook veel percelen die nog niet gesloten zijn en volop in bloei staan.' Bij pootaardappelen een gelijk beeld, met een slechte tot matige zetting', zegt Gommeren. 'Suikerbieten lijden nog weinig. Graan begint hier en daar aan te drogen, vooral op plekken met zandkoppen.'

Graan rijpt af

Bij sommige percelen granen op de Hongsrug bij Odoorn springen bij Roelof Naber van Delphy de tranen in de ogen. Ook akkerbouwer Dirk Jan Beuling uit Eerste Exloërmond kent dergelijke percelen. 'Het graan rijpt versneld af. Er moet regen komen, anders kunnen de eerste telers over veertien dagen de wintergerst combinen.'

Beuling zit te wachten op twee keer 25 millimeter neerslag. De weersvoorspellingen wijzen daar nog niet op. Volgende week misschien op een dag 10 millimeter. 'Als het warm, zonnig en winderig is, gaat per dag door verdamping 6 à 7 millimeter de lucht in', weet Naber.

Waterschappen

Waterschappen in heel Nederland treffen voorbereidingen om snel in te kunnen grijpen als de droogte aanhoudt. Het gaat om het aanvoeren van zoetwater en het op niveau houden van het waterpeil. De watervraag is zeer hoog voor de tijd van het jaar. Verschillende waterschappen laten daarom meer water in dan gebruikelijk.

Onder meer in Brabant mogen boeren slechts beperkt water gebruiken uit sloten om het land te besproeien. De waterschappen waar beregeningsverboden van kracht zijn, zoals de waterschappen in Brabant en Limburg, controleren op dit moment extra of deze goed worden nageleefd.

De waterschappen monitoren ook het zoutgehalte in de rivieren meer dan gebruikelijk. Verder zijn er inspecties van droogtegevoelige dijken. Op enkele locaties is een noodpomp neergezet om het water op peil te houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer