Hunze en Aa's dreigt met beregeningsverbod

Bij aanhoudende droogte stelt waterschap Hunze en Aa's mogelijk begin volgende week een beregeningsverbod in. Dat gebeurt als boeren in het werkgebied in Oost- Groningen en Noordoost-Drenthe het waterverbruik voor beregening onvoldoende weten te beperken.

Hunze+en+Aa%27s+dreigt+met+beregeningsverbod
© eigen foto

Om het watersysteem op peil te houden, voert het waterschap al sinds april noodgedwongen gebiedsvreemd water aan uit het IJsselmeer. Ook andere noordelijke waterschappen zijn hier toe overgegaan. Een te laag waterpeil is nadelig voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Zo werkt het onder andere zilte kwel in de hand.

Door het uitblijven van neerslag wordt het handhaven van het waterpeil echter steeds moeilijker, stelt waterschap Hunze en Aa's. 'We zien dat het water moeilijk de juiste plaatsen kan bereiken doordat veel boeren in ons werkgebied beregenen.'

's Nachts

Begin deze week vroeg Hunze en Aa's boeren vrijwillig over te gaan op het 's nachts beregenen van landbouwpercelen. 'Het water heeft dan overdag de tijd om op de juiste plaatsen terecht te komen.'

Daarnaast is het volgens het waterschap verstandig dat boeren die aan dezelfde watergang zitten het gebruik van de beregeningspompen onderling afstemmen. Ook dat gaat tegen dat het waterpeil in die watergangen extreem laag komt te staan.

Als de maatregelen te weinig effect hebben, dan bekijkt het waterschap begin volgende week of in bepaalde gebieden een tijdelijk beregeningsverbod nodig is.

Handhaving

Waterschap Noorderzijlvest verwacht tot en met komende week geen problemen met de handhaving van het waterpeil. De inlaat van water uit het IJsselmeer in Gaarkeuken is half geopend. 'Dat is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar', aldus een woordvoerster.

Van mogelijke beregeningsverboden is daarom ook geen sprake. Wel zijn er meer meldingen binnengekomen van boeren die gaan beregenen. 'Maar we verwachten geen problemen.'

Ook Wetterskip Fryslân meldt dat in zijn werkgebied nog geen problemen optreden. 'Het is hier business as usual. We laten IJsselmeerwater in en voor de hogere gebiedsdelen wordt water opgemaald', aldus een woordvoerster.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
Meer weer