Waterschap besproeit dijken tegen droogte

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start deze week met het beregenen van de dijken langs de Grecht, de Wierickes en de Geer. Dat gebeurt preventief om te voorkomen dat mogelijke schade ontstaat door het uitdrogen van dijken of de schade verergert.

Waterschap+besproeit+dijken+tegen+droogte
© HDSR

De dijken worden voorlopig twee tot drie keer per week beregend, afhankelijk van de weersomstandigheden. De waterkwaliteit en de hoeveelheid water worden extra in de gaten gehouden. Op dit moment zijn er geen problemen. Het waterschap weet voldoende water in sloten en kanalen te krijgen en te houden. Via de Lek kan nog voldoende water worden ingelaten.

In de klei-op-veendijken in het westelijk deel van het gebied kunnen door uitdroging scheuren en barsten ontstaan. De ervaring van voorgaande droge jaren met beregening, leert dat zo wordt voorkomen dat scheuren groter worden en dat meer scheuren ontstaan.

Kleischeuren

Het waterschap voert ook een onderzoeksproject uit langs de westelijke Grechtkade om na te gaan of kleischeuren in boezemkades kunnen worden gemonitord met behulp van een drone. De drone is voorzien van LIDAR-apparatuur. Hiermee kunnen hoogtes worden bepaald.

Via deze weg kan een gedetailleerde 3D weergave van een kering worden gemaakt waarmee mogelijk ook scheuren kunnen worden gedetecteerd. Of dit wel of niet mogelijk is, moet de proef uitwijzen. De nulsituatie is al een tijd geleden bepaald. Deze week zal het hoogheemraadschap waarschijnlijk de kade in een droge situatie in beeld brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer