NVWA+ziet+toe+op+beregeningsverbod+aardappelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NVWA ziet toe op beregeningsverbod aardappelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op het beregeningsverbod met oppervlaktewater van aardappelen. Dat gebeurt vanaf de weg en vanuit de lucht.

In de beregeningsverbodsgebieden mogen telers geen oppervlaktewater gebruiken voor het beregenen en bespuiten van consumptie- en zetmeelaardappelen. Het oppervlaktewater in die gebieden kan besmet zijn met de bacterie die bruinrot veroorzaakt.

Voor pootgoed geldt sinds 2005 een landelijk verbod op het beregenen en bespuiten met oppervlaktewater. Op de website van de NVWA staat sinds kort een digitale kaart waarop telers precies kunnen zien waar het beregeningsverbod geldt.

Oppervlaktewater

De beregeningsverboden gelden alleen voor gebruik van oppervlaktewater. Bronwater, leidingwater en opgevangen regenwater vallen er buiten. Het beregeningsverbod in verband met bruinrot is een aanvullende regel bovenop de regels voor het gebruik van (oppervlakte)water van onder meer de waterschappen.

Wanneer de NVWA bij een inspectie vaststelt dat het beregeningsverbod wordt overtreden, dan kan dit voor de teler verstrekkende gevolgen hebben. De NVWA maakt proces-verbaal op en merkt percelen die met oppervlaktewater zijn beregend aan als 'waarschijnlijk besmet' met bruinrot.

Maatregelen

Dat betekent dat het bedrijf onder toezicht van de NVWA komt te staan, en dat er beperkende maatregelen gelden voor de afzet van de beregende aardappelen. De aardappelen worden bemonsterd. Indien bruinrot wordt aangetroffen heeft dit gevolgen voor de hele aardappelteelt van het bedrijf. Dit kan voor telers grote economische gevolgen hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer