%27Hogere+melkprijs+komt+in+zicht%27
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

'Hogere melkprijs komt in zicht'

De melkprijs in Europa zal de komende tijd verder stijgen. Dat verwacht zuivelanalist Willem Koops van ZuivelNL. Verschillende zuivelverwerkers schroeven de melkprijs nog iets op.

Dat stelde Koops woensdag bij de presentatie van het jaarrapport van de LTO Melkprijsvergelijking, uitgevoerd door ZuivelNL.

'Het Nieuw-Zeelandse Fonterra wordt internationaal gezien als belangrijke graadmeter. Die heeft voor dit seizoen een hogere melkprijs aangekondigd. Voor volgend seizoen doen ze er nog enkele procenten bij.' In dat land wordt uitbetaald in kilo's vet en eiwit, omgerekend 33 eurocent per kilo melk, bij 4,30 procent vet en 3,40 procent eiwit.

Ook vanuit Europa komen positieve signalen. Arla en FrieslandCampina houden voorlopig dezelfde melkprijs aan. Maar zuivelverwerkers in Ierland verhogen de melkprijzen, net als DMK in Duitsland. Dit laatste heeft ook effect op de melkprijs voor DOC-leden.

Vorig jaar slecht

Een welkome plus voor deze melkveehouders. Uit de Melkprijsvergelijking over 2016 blijkt dat de Ieren, DMK en DOC (23,96 cent) het vorig jaar met een gemiddelde melkprijs onder de 25 cent moesten doen. Het Ierse Glanbia was daarbij met 22,99 cent hekkensluiter.

In heel Europa was de melkprijs vorig jaar slecht, blijkt uit de LTO Melkprijsvergelijking. Gemiddeld kwam de melkprijs op 28,30 euro per 100 kilo standaardmelk.

Daarmee is de melkprijs in 2016 nét niet het laagst sinds de start van de melkprijsvergelijking in 1999. Enkel in 2009 lag de melkprijs lager. Volgens Koops was vorig jaar voor veel melkveehouders een lastig jaar, omdat de melkprijs de jaren ervoor ook al slecht was.

Met name het eerste half jaar was slecht, in het najaar krabbelde de prijs langzaam uit het dal. Zo is de garantieprijs voor FrieslandCampina voor juni 2017 al weer vastgesteld op 36,75 eurocent.

Verschil van 70.000

Het Italiaanse Granarolo had in 2016 de hoogste melkprijs, met 36,83 euro, terwijl het Ierse Glanbia uitkomt op 22,90 euro. Dit verschil in melkprijs betekent voor een melkveebedrijf dat jaarlijks 500.000 kilo produceert, een verschil aan inkomsten van bijna 70.000 euro.

Volgens Koops van ZuivelNL zitten de Italianen, net als de Finnen, vaak aan de hoge kant qua melkprijs. 'In Italië gaat veel melk in Parmezaanse kaas, een product dat veel toegevoegde waarde geeft. Hierdoor is er weinig melk beschikbaar voor overige zuivelproducten. Ook het Finse Valio weet veel producten met toegevoegde waarde te creëren.' Dit laatste bedrijf staat met een prijs van 35,21 euro op plek 2.

FrieslandCampina, één van de twee Nederlandse bedrijven die in de melkprijsvergelijking wordt meegenomen, staat met 30,80 euro op plaats 4, net als in 2015,

Goed jaar voor Fransen

Opvallend genoeg doen de Fransen het in 2016 en ook 2017 goed. De vier zuivelverwerkers in dat land staan in de top 7. 'De Fransen hanteren een melkprijssystematiek waarbij wordt gewerkt met contracten met producentenorganisaties. Daarbij wordt uitgegaan van een vaste hoeveelheid geleverde melk. Het heeft veel weg van het vroegere quotumsysteem. Te veel geleverde melk levert een lage melkprijs op.'

Verder houden de Franse zuivelverwerkers rekening met een prijsindexatie. Op basis van marktindicatoren wordt de basisprijs aangepast. Die marktindicatoren zijn gebaseerd op de opbrengstprijzen van zuivelproducten, waarbij de afzet in eigen land relatief zwaar weegt.

'Hierdoor worden prijsfluctuaties zoveel mogelijk beperkt. En mocht de melkprijs toch voor melkveehouders te laag worden, dan kunnen zuivelverwerkers deze naar boven bijstellen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer