2016 was slecht zuiveljaar

Europees gezien was 2016 een slecht zuiveljaar. Dat blijkt uit de LTO Melkprijsvergelijking. In deze eeuw deed enkel 2009 het dramatischer. De klap van vorig jaar kwam extra hard aan, omdat de melkprijs de jaren ervoor ook beroerd was.

2016+was+slecht+zuiveljaar
© Nieuwe Oogst

Dat komt naar voren uit de internationale melkprijsvergelijking door ZuivelNL in opdracht van LTO Nederland. Gemiddeld kwam de melkprijs uit op 28,30 euro per honderd kilo standaardmelk.

Melkveehouders die leverden aan het Italiaanse Granarolo beurden met 36,83 euro de hoogste melkprijs. Ook het Finse Valio deed met 35,21 euro goede zaken. Volgens Willem Koops van ZuivelNL zitten beide landen vaak aan de bovenkant van de melkprijs.

Dit komt onder meer doordat in Italië met bijvoorbeeld Parmezaanse kaas een duidelijke meerwaarde wordt gegenereerd. Volgens Koops is ook Valio sterk in het maken van producten met veel toegevoegde waarde.

FrieslandCampina op vier

In de melkprijsvergelijking worden ook twee Nederlandse ondernemingen meegenomen. FrieslandCampina komt daarbij uit op plaats vier met 30,80 euro en DOC eindigt met 23,96 euro voorlaatst.

Inmiddels is de prijs weer hoger. Koops verwacht een verdere stijging. 'Verschillende zuivelverwerkers hebben de prijzen verder verhoogd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer