Rabobank%3A+broos+evenwicht+op+dynamische+zuivelmarkt
Nieuws
© Mike Schellart

Rabobank: broos evenwicht op dynamische zuivelmarkt

Als gevolg van de groeiende vraag naar zuivel in de EU, de Verenigde Staten en China, zullen de basiszuivelproducten stabiel blijven, verwachten zuivelanalisten van Rabobank. Het evenwicht op de zuivelmarkt blijft echter broos.

De melkproductie in de EU nam tussen november 2016 en januari 2017 af met 2,8 procent in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Dat staat in het kwartaalbericht van Rabobank. In de tweede helft van 2016 heeft de daling van de internationale melkproductie geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen.

Na een mager 2016 steeg de Nederlandse melkprijs eind 2016, waarna de melkprijs in de eerste maanden van dit jaar vrij stabiel bleef. In het laatste kwartaal van 2016 nam de productie nog toe met 0,7 procent, maar in februari 2017 daalde de productie met 0,1 procent.

Fosfaatreductieplan

De eerste resultaten van het fosfaatreductieplan zijn hoopgevend. Voor de eerste tranche van de stoppersregeling was grote belangstelling en er zijn in aanloop naar het fosfaatreductieplan al veel extra melkkoeien afgevoerd. Hierdoor ligt de sector op koers voor het behoud van de derogatie.

Een scherpe daling van de internationale melkproductie heeft in de tweede helft van 2016 geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen. In het eerste kwartaal van 2017 werden deze prijsstijgingen deels geremd door de verrassend sterke tweede helft van het productieseizoen in Nieuw-Zeeland.

Verschillen vet en eiwit

De prijsverschillen tussen botervet en eiwit hebben recordniveaus bereikt. Figuur 1 toont dat de vraag naar botervet hoog bleef, terwijl de vraag naar eiwit en met name magere melkpoeder stagneerde. De prijzen voor botervet stegen naar 4.200 euro per ton, terwijl de eiwitprijzen daalden onder de 2.000 euro per ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer