%27Beleidsregels+verhogen+de+regeldruk+niet%27
Nieuws
© DIRK HOL

'Beleidsregels verhogen de regeldruk niet'

Beleidsregels zijn formeel gezien geen wetgeving. Een beleidsregel geeft een nadere uitleg van de regelgeving, zonder dat daarbij sprake is van aanvullende verplichtingen. Beleidsregels zorgen dan ook niet voor extra regeldruk.

Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van een advies van de Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk. In dat advies constateert de Actal dat beleidsregels onzichtbare maar zeer voelbare regeldruk veroorzaken.

Het doel van de beleidsregel is om invulling te geven aan regelgeving en dit uit te leggen aan de doelgroepen. Voor bedrijven zorgt deze concrete invulling voor duidelijkheid, waardoor het uitgangspunt is dat de ervaren regeldruk vermindert, stelt de minister.

Verplichtingen

Actal baseert zich op een onderzoek dat recent is uitgevoerd door SIRA Consulting. Volgens dit onderzoek lijken beleidsregels (aanvullende) verplichtingen voor bedrijven te bevatten. Daarmee veroorzaken beleidsregels volgens Actal extra regeldruk die niet eerder in wet- en regelgeving is voorzien.

Kamp is op basis van het onderzoek er niet van overtuigd dat daarbij sprake is van additionele regeldrukkosten. Wel concludeert hij dat sommige beleidsregels in de praktijk tot knelpunten kunnen leiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer