CDA: aan het werk voor minder regels

'In het buitenland vertellen hoe goed onze boeren, tuinders en vissers zijn, maar hier de veelheid aan regels laten toenemen.' Zo karakteriseert Jaco Geurts (CDA) het beleid van het kabinet Rutte II.

CDA%3A+aan+het+werk+voor+minder+regels
© Dirk Hol

Tijdens het Kamerdebat over de landbouwbegroting confronteerde Geurts de nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam met de vele problemen die boeren en tuinders dagelijks ervaren.

Eerst boekhouder vragen

'De gecombineerde opgave is complexer dan ooit. Het lijkt erop dat een boer straks eerst zijn boekhouder moet vragen of hij mag gaan melken of zijn land op mag gaan', aldus Geurts. 'Hoe gaat deze staatssecretaris de regeldruk verminderen?'

Hij riep Van Dam ook op de stalkeuringen in de varkenshouderij weer mogelijk maken, de jongeboerenregeling echt vlot te trekken, equivalente maatregelen voor bemesting toe te staan, verduurzamingsregelingen voor de kalverhouderij te presenteren en algemeen verbindend verklaringen af te geven voor de financiering van collectief onderzoek en innovatie.

Genoeg zorgen

'Allemaal zaken die de afgelopen wel zijn toegezegd, maar niet zijn uitgevoerd. Inderdaad, er liggen genoeg zorgen op het bord van de staatssecretaris', stelde Geurts vast.

Het Kamerlid herhaalde zijn eerdere pleidooi voor het toewerken naar een betere Meststoffenwet. 'Dat past zeer goed in de aanloop naar de onderhandelingen van het volgende actieprogramma Nitraatrichtlijn.'

Groen MBO

Het groene MBO wordt volgens Geurts 'het kind van de rekening' in het kabinetsbeleid. 'Met het regeerakkoord schrapte het kabinet in feite vanaf 2016 alle praktijklessen voor het agrarisch onderwijs.'

Het CDA drong er bij de staatssecretaris met kracht op aan om het groene onderwijs niet over te hevelen naar het ministerie van OCW. 'Na afbraak van de productschappen breekt het VVD/PvdA kabinet een volgende pijler van onze land- en tuinbouw af als zij de motie uitvoert.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer