Regeldruk+maakt+boer+boos+op+Dijksma
© Dirk Hol

Regeldruk maakt boer boos op Dijksma

Boeren zijn ontevreden over staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). De aanhoudende regeldruk is een grote boosmaker, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau AgriDirect.

De ondervraagde boeren geven de Dijksma een gemiddeld rapportcijfer van 5,4. De ontevredenheid wordt vooral veroorzaakt doordat de regeldruk niet afneemt. 77 procent van de ondervraagde ondernemers stelt dat er geen vermindering van regels is. Dat blijkt uit uitbreiding van het onderzoek in opdracht van Nieuwe Oogst.

Iets dat in het regeerakkoord van dit kabinet wel nadrukkelijk wordt benoemd. 'De rijksoverheid streeft naar minder ambtelijke drukte en regeldruk. Dit leidt tot lagere nalevingskosten', zo staat te lezen.

'Ik zie heel weinig concrete maatregelen in het belang van de boer', zegt een melkveehouder in het onderzoek. 'We krijgen veel schouderklopjes, maar krijgen daarna een schop na.'

Lastenverzwaring

Ondernemers balen ook stevig van de lastenverzwaringen. 60 procent noemt de uitblijvende lastenverlichting als een punt van ontevredenheid.

'Ik exporteer biggen naar het buitenland', zegt een ondervraagde varkensboer. 'Nu zijn de onzinnige stalkeuringen vervangen door de nog onzinnigere klepkeuringen. Dit kost mij weer 15.000 euro extra.'

Dierrechten

Het feit dat dierrechten blijven bestaan, maakt boeren minder boos dan de aanhoudende regeldruk, zo blijkt uit het onderzoek. 36 procent van de varkens- en pluimveehouders noemt het behoud van dierrechten als een belangrijke reden voor hun ontevredenheid.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 1°
  10 %
Meer weer