Linkse partijen willen suikerquotum houden

GroenLinks en de SP in de Tweede Kamer hebben zorgen over het loslaten van het quotumsysteem in de suikerbietenteelt. Ze vrezen 'dezelfde ellende als in de melkveehouderij na de afschaffing van de melkquota'.

Linkse+partijen+willen+suikerquotum+houden
© Internet

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer over de komende EU Landbouwraad. Tijdens die bijeenkomst zal onder meer informatie worden gegeven over de marktsituatie voor suiker.

Voor Rik Grashoff (GroenLinks) was het aanleiding zijn bezwaren uit te spreken tegen de liberalisering van de suikermarkt. Hij vreest een sterke stijging van de suikerproductie en een forse daling van de prijs.

Handenwrijvend

Frank Futselaar (SP) meent dat de voedselindustrie dit 'handenwrijvend' tegemoet ziet. Het eindresultaat is volgens hem dat de consument nog meer ongezonde suiker gaat eten.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) legde uit dat het afschaffen van de marktordening suiker verband houdt met de nieuwe koers van het GLB. Daarin is de subsidie op productie omgezet in toeslagen per hectare.

Niks mis mee

Hij stelt dat er 'niks mis' is met meer marktwerking in de suikerbietenteelt. 'En we hebben tenslotte ook geen quota voor aardappelen, sperziebonen en worteltjes', aldus Van Dam.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer