Mangaangebrek in suikerbieten na kou en droogte

Bieteninstituut IRS meldt dat op dit moment op verschillende percelen in suikerbieten verschijnselen te zien zijn van licht mangaangebrek als gevolg van de kou en droogte de afgelopen tijd.

Mangaangebrek+in+suikerbieten+na+kou+en+droogte
© Nieuwe Oogst

Mangaangebrek komt volgens het IRS vooral voor op kalkrijke zavel- en kleigronden. Op lichtere gronden kunnen de verschijnselen ook voorkomen, maar dan is meestal de pH-waarde in de bodem 5,8 of hoger.

Het IRS meldt dat een bespuiting met een mangaanmeststof alleen van meerwaarde is als sprake is van een langdurig gebrek vanaf het vier- tot zesbladstadium. Omdat de temperatuur de komende dagen toeneemt en omdat afgelopen weekend wat regen is gevallen verwacht het IRS dat het mangaangebrek op veel percelen zal wegtrekken.

Bespuitingen

Op percelen waar het nog erg droog is, kunnen bij aanhoudende droogte een of meer mangaanbespuitingen nodig zijn. Enkele bekende mangaanmeststoffen zijn mangaansulfaat, Mantrac en Mantrilon.

Overigens heeft het IRS in onderzoek nooit grote gevolgen waargenomen van een tekort aan mangaan. Alleen bij een langdurig gebrek is in sommige rassen in onderzoek van enkele jaren geleden een significant lagere suikeropbrengst vastgesteld.

Meer informatie over mangaangebrek en maatregelen daartegen is te vinden op de website van het IRS.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer