'Uitdagingen en risico's bij Europese bietentelers'

Europese suikerbiettelers worden geconfronteerd met grote uitdagingen en toenemende risico's. Dat stelt de Europese bond van bietentelers CIBE.

%27Uitdagingen+en+risico%27s+bij+Europese+bietentelers%27
© Nieuwe Oogst

Op hun jaarlijkse algemene vergadering, donderdag in Engeland, hebben de Europese bietentelers de uiterst uitdagende context besproken die ze vanaf dit verkoopseizoen moeten ondervinden.

De afschaffing van het quotasysteem leidt tot een veranderende regelgeving, meer concurrentie, en een grotere blootstelling aan de marktrisico's door de verwachte sterke beweeglijke prijzen (volatiliteit) en lage prijzen.

De Europese bietentelers namen onder andere kennis van de toename van het bietenareaal in de EU met 17 procent. Ook de stand van het gewas kwam ter sprake. Daarnaast ook de middellange voorspellingen op de wereldwijde en Europese markten, met inbegrip van de potentiële gevolgen van de Brexit.

Inspanningen

Volgens president Bernhard Conzen komt er veel werk op de CIBE af. 'Al onze inspanningen mogen niet teniet gaan door nadelige markttoegang door derde landen, fasering van bio-ethanol op basis van bietsuiker en onrechtvaardige beslissingen met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelen.'

In het bijzonder wijst CIBE op een verbod op neonicotinoïden bij gepilleerd bietenzaad. 'Dat zou ons qua teeltpraktijk twintig jaar terugzetten', aldus de Europese bond van bietentelers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer