Mestverwerker+Twence+ontvangt+SDE%2B+subsidie
Nieuws
© Twence

Mestverwerker Twence ontvangt SDE+ subsidie

Afvalverwerker Twence heeft de SDE+ subsidie voor de mestverwaardingsinstallatie op Elhorst-Vloedbelt toegekend gekregen.

Volgens Twence is de toekenning een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de installatie. 'Het onderstreept dat het initiatief een bijdrage levert aan een duurzame en toekomstgerichte landbouw in Twente.'

Via de verwerkingsinstallatie met een capaciteit van 250.000 ton mest produceert de installatie groen gas dat wordt ingevoerd in het regionale gasnet. Dat is genoeg voor 2500 huishoudens in Twente. De productie van groen gas vermindert de uitstoot van methaan en CO2.

Raad van State

De toekenning van de SDE+ subsidie is een van de voorwaarden voor realisatie van de mestverwaardingsinstallatie. Daarnaast speelt nog een Raad van State-procedure. In april zijn de gemeente Borne en belangenverenigingen in Zenderen in beroep gegaan tegen de door de provincie Overijssel verleende omgevingsvergunning. Twence zegt in het najaar een positieve uitspraak te verwachten en daarmee de definitieve vergunning.

De gemeente en belangenverenigingen vrezen voor stank-, geluids- en verkeersoverlast. Twence heeft deze punten in het ontwerp van de mestverwaardingsinstallatie meegenomen en door onafhankelijke partijen zoals GGD Twente laten toetsen.

Overlast

De onderzoeken laten zien dat er niet gevreesd hoeft te worden voor stank-, geluids- of verkeersoverlast en Twence ziet de uitspraak van de Raad van State dan ook vol vertrouwen tegemoet.

Zodra Twence een definitieve vergunning heeft, kan gestart worden met de realisatie van de verwerkingsinstallatie. Dit najaar zou dan de eerste mest kunnen worden ontvangen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer