%27Lely+Tigo+XR+vriendelijk+voor+gewas%27
Nieuws
© Eigen Foto

'Lely Tigo XR vriendelijk voor gewas'

De Lely Tigo XR-opraapwagen is een combiwagen die bijdraagt aan een goede ruwvoerkwaliteit en ook als transportwagen dient. Door de grote rotor is de wagen vriendelijk voor het gewas.

De loonwerkers Ruwet en Jean Michel Fortemps uit België zijn tevreden over de Lely Tigo XR. 'De goede opraapkwaliteit en ook in de laatste snede geen vermoezing dankzij brede meenemers en messen. En de grote rotor die vriendelijk is voor het gewas en voor een goede voerkwaliteit zorgt', noemen ze als voordelen.

Raymond Ruwet runt in het Waalse Blegny een loonbedrijf. In 2016 nam hij drie identieke Lely Tigo XR75 D drieassige-opraapwagens in gebruik, voorzien van weegsysteem, multifunctionele voorwand en drie doseerwalsen. De wagens worden gebruikt als opraapwagen, maar daarnaast ook als transportwagen bij het oogsten met de hakselaar.

Voerkwaliteit

Ruwet: 'Onze vorige wagens deden hun werk maar echt tevreden waren we niet. De invoerrotor was te klein, de wagen vroeg veel vermogen maar vooral, de voerkwaliteit was slecht. Het gras werd samen geperst en kwam als een pasta uit de wagen.'

Er moest wat veranderen. Tijdens een demo konden ze met de Tigo aan het werk. 'De opraapwagen deed het super, beter dan verwacht.'

Het voordeel om 6 kuub extra te kunnen laden in een wagen die niet langer, breder of hoger was gaf de doorslag, vertelt Ruwet. 'Hierdoor kunnen we de dichtheid waarmee we laden instellen via de voorwand, afhankelijk wat de klant wil en dat bevalt ons erg goed.'

Brandstofbesparing

Loonwerker Jean Michel Fortemps, net als Ruwet, uit het Waalse Blegny nam in 2016 twee Lely Tigo XR65-opraapwagens in gebruik. Fortemps: 'Onze vorige opraapwagen gebruikte veel brandstof, met de Lely is de brandstofbesparing aanzienlijk.'

Voor het loonbedrijf was het tijd voor een nieuwe wagen en deze mocht niet groter zijn dan de huidige. 'Het is dan mooi meegenomen als je extra kuubs boven de rotor kan gebruiken. Dat is 'gratis' ruimte die tot voorheen niet benut werd', geeft Fortemps aan.

Over de voerkwaliteit is de loonweker tevreden. 'De Tigo snijdt goed en het gras wordt mooi in de kuil gedoseerd. Een landbouwer vertelde me dat het verschil aan vermogen in de voermengwagen duidelijk voelbaar is tussen de kuil die door een andere opraapwagen is verzameld en kuil gemaakt met de Lely Tigo. Het gras uit de Lely-kuil is veel makkelijker te bewerken, puur omwille van de snijkwaliteit. Ook in nat gras en op het einde van het jaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer