Lely sluit tumultueus jaar af met dalende omzet

Lely heeft vorig jaar een omzet van 502 miljoen euro gerealiseerd. Vooral vanwege de lage melkprijzen wereldwijd en daardoor teruglopende verkoopaantallen, is de omzet ten opzichte van 2015 gedaald.

Lely+sluit+tumultueus+jaar+af+met+dalende+omzet
© Eigen Foto

Voor Lely was 2016 een tumultueus jaar. De wereldwijd lage melkprijzen, die gemiddeld ver onder de kostprijs lagen, zorgden ervoor dat veel melkveehouders het opnieuw financieel zwaar hadden. Hierdoor werden investeringen vooruitgeschoven en bedrijfsovernames uitgesteld.

In Nederland leidde daarnaast de onzekerheid rond de invoering van fosfaatrechten tot een afwachtende houding bij veel melkveehouders. Dit heeft geleid tot een vergelijkbare omzetdaling van circa 10 procent voor Lely vergeleken met 2015.

Lichtpunten

Ondanks de tegenvallende omzet waren er in 2016 ook lichtpunten voor het bedrijf uit Maassluit, bij Rotterdam. De groei in nieuwe markten zoals Turkije, Japan en Rusland zette gestaag door, terwijl ook Dairy XL-projecten bij veehouders met meer dan 500 koeien een positieve groei lieten zien.

'De marktcondities waren bijzonder slecht, wij hebben daar zichtbaar de effecten van ondervonden'

De verkoop van de 100.000e Lely Lotus schudder was een bijzonder moment voor het bedrijf, evenals de overname van Lely Turfcare door Royal Reesink die succesvol is verlopen. De lely Lotus schudder werd aangeschaft door melkveehouder Frank van der Schriek in Den Hout.

Ook in 2016 werden door Lely nieuwe producten en concepten geïntroduceerd, waaronder een nieuwe lijn Welger balenpersen, de Discovery Collector mestschuifrobot voor stallen met een gesloten vloer, de Meteor klauwgezondheidsaanpak en nieuwe applicaties binnen het T4C (Time-for-Cows) managementsysteem, waarmee de veehouder de gezondheidsstatus van zijn koeien kan controleren.

Moeilijk jaar

Lely-topman Alexander van der Lely: '2016 was een moeilijk jaar voor onze klanten en dus ook voor ons. De marktcondities waren bijzonder slecht, wij hebben daar het afgelopen jaar zichtbaar de effecten van ondervonden. Wij hebben ons daarom gefocust op kostenbesparingen enerzijds en op onze toekomstvisie Route25 anderzijds.'

Lely verwacht voor dit jaar opnieuw een onzekere markt, waarin melkprijzen zullen blijven fluctueren. Binnen het Dairy segment ziet het bedrijf licht positieve vooruitzichten, hoewel veel klanten ook het komende jaar economisch moeilijke tijden doormaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer