Loonwerkers+vinden+Lely+Tigo+XR+vriendelijk+voor+gewas
Nieuws
© Eigen Foto

Loonwerkers vinden Lely Tigo XR vriendelijk voor gewas

De Lely Tigo XR is een combiwagen die bijdraagt aan een goede ruwvoerkwaliteit en ook als transportwagen dient. Door de grote rotor is de wagen vriendelijk voor het gewas.

Loonwerkers Ruwet en Jean Michel Fortemps uit België werken met volle tevredenheid met de Lely Tigo XR opraapwagens. 'De opraapkwaliteit in de laatste snede, geen vermoezing dankzij brede meenemers en messen, de grote rotor die vriendelijk is voor het gewas en voor een goede voerkwaliteit zorgt', noemen ze als belangrijke voordelen.

Niet alleen mechanische aspecten bepalen of een machine goed is of niet. Kwaliteit van het geoogste ruwvoer is minstens zo belangrijk voor de melkproductie en diergezondheid. Na in 2015 te hebben gereden met een demonstratie wagen waren de loonwerkers overtuigd. Sébastien Piron, Lely dealer in Eupen, leverde de Tigo opraapwagens aan de loonwerkers.

Transportwagen

Raymond Ruwet runt in het Waalse Blegny een loonbedrijf. In 2016 namen zij drie identieke Lely Tigo XR75 D 3-assige opraapwagens in gebruik, voorzien van een weegsysteem, multifunctionele voorwand en drie doseerwalsen. De wagens worden gebruikt als opraapwagen, maar daarnaast ook als transportwagen bij de hakselaar.

Ruwet: 'Onze vorige wagens deden hun werk maar echt tevreden waren we niet. De invoerrotor was te klein, de wagen vroeg veel vermogen maar vooral, de voerkwaliteit was slecht. Het gras werd samen geperst en kwam als een pasta uit de wagen.'

Er moest wat veranderen. Tijdens een demo konden ze met de Tigo aan het werk. Het voordeel om 6 kuub extra te kunnen laden in een wagen die niet langer, breder of hoger wordt was doorslaggevend', geeft Ruwet aan. 'Hierdoor kunnen we de dichtheid waarmee we laden instellen via de voorwand, afhankelijk wat de klant wil en dat bevalt ons erg goed.'

Brandstofbesparing

Loonwerker Jean Michel Fortemps, net als Ruwet, uit het Waalse Blegny nam in 2016 twee Lely Tigo XR65 opraapwagens in gebruik. Fortemps: 'Onze vorige opraapwagen gebruikte veel brandstof, met de Lely is de brandstofbesparing aanzienlijk.'

Voor het loonbedrijf was het tijd voor een nieuwe wagen en deze mocht niet groter zijn dan de huidige. 'Het is dan mooi meegenomen als je extra kuubs boven de rotor kan gebruiken. Dat is 'gratis' ruimte die tot voorheen niet benut werd', geeft Fortemps aan.

Over de voerkwaliteit is de loonweker tevreden. 'De Tigo snijdt bijzonder goed en het gras wordt perfect in de kuil gedoseerd. Een landbouwer vertelde me dat het verschil aan vermogen in de voermengwagen duidelijk voelbaar is tussen de kuil die door een andere opraapwagen is verzameld en de 'Lely Tigo kuil'. Het gras uit de Lely kuil is veel makkelijker te bewerken, puur omwille van de snijkwaliteit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer