Eerste ervaringen klauwaanpak Lely positief

Een forse daling in het aantal gevallen van de Ziekte van Mortellaro bij koeien en een halvering van het aantal gevallen van deze ziekte bij de pinken. De eerste ervaringen met de klauwgezondheidsaanpak Lely Meteor zijn positief, meldt het het Maaslands bedrijf.

Eerste+ervaringen+klauwaanpak+Lely+positief
© Lely Youtube

Volgens Lely zijn de resultaten afhankelijk van de situatie op het bedrijf zoals de reinheid van de vloer en de weerstand van de koeien.

Bij drie bedrijven is het zero tolerance behandeling toegepast, met het uitbannen van problemen als ultieme doel.

Vóór de start van de behandeling hadden hier 45 tot 55 procent procent van de melkkoeien mortellaro aan de achterklauwen. Na de individuele zero tolerance behandeling en 4 maanden preventief wassen en sprayen in de robot is dit flink afgenomen tot 15 tot 30 procent.

De klauwaandoening Mortellaro begint vaal al bij de pinken. Bij de bedrijven waren al 10 tot 18 procent van de pinken met een besmetting aan de achterpoten. Na behandeling en preventief wekelijks desinfecteren is dit afgenomen met 50%.

'Voorkomen is beter dan genezen'

Ook voor de praktijkdeskundigien is de Meteor-aanpak een eyeopener, stelt Lely in een bericht.

Johan Hardemann, klauwverzorger bij AB Brabant: 'Dankzij deze aanpak zit ik nu veel dichter bovenop de klauw. Ik zie meer en behandel nu écht alles, ook de kleinste plekjes gaan in het verband. Zo kunnen aandoeningen in een veel vroeger stadium behandeld worden waardoor de klauwgezondheid aanzienlijk verbetert.'

Hij ziet meer voordelen: 'Het gaat hier om een totaalconcept. Het is niet alleen een enkele behandeling in de box. Het is een dagelijkse behandeling gericht op preventie. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer