Netwerk bundelt kennis over zoet en zout water

Door de oprichting van het expertisenetwerk 'Zoet Zout Knooppunt' willen Noord-Hollandse overheden de beschikbare kennis over verzilting bundelen en het onderzoek meer op de praktijk afstemmen.

Netwerk+bundelt+kennis+over+zoet+en+zout+water
© Texel.nl

Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Texel, Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) en Rijkswaterstaat hebben het initiatief genomen voor de oprichting van een Zoet Zout Knooppunt voor heel laag Nederland.

Naast Noord-Holland is de hele Nederlandse kustregio in beeld om zich aan te sluiten, omdat ook daar toenemende druk van zoet op zout water speelt.

Veel partijen

'De expertise op het gebied van verzilting zit bij veel partijen, die vaak onbekend zijn met elkaars informatie', vertelt Henk Schobben van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, een van de initiatiefnemers van het Zoet Water Knooppunt.

Dorine Kea van LTO Noord regio West is daar namens de agrarische sector bij betrokken. 'Nu blijkt dat er veel theoretische kennis is waar agrarische ondernemers vaak geen kennis van hebben, of dat die niet aansluit op hun vragen. Anderzijds bereiken de vragen van ondernemers de onderzoekers ook niet.'

Vijf jaar

Aan het einde van dit jaar moet het expertisenetwerk er zijn. Er zijn overheden nodig die zich voor minimaal vijf jaar aan het Zoet Zout Knooppunt willen verbinden.

Er wordt niet geïnvesteerd in een fysieke organisatie, maar in mensen met de juiste expertise die zich gaan inzetten voor de doelen van het Zoet Zout Knooppunt. 'Bij voorkeur gebeurt dat op de plaatsen waar ook de vragen over verzilting liggen', zegt Schobben.

Afremmen

De intentie van de kennisdeling en ontwikkeling is dat de verzilting zoveel mogelijk wordt afgeremd in de toekomst. Ook moet er onderzoek komen naar hoe de agrarische sector en het waterbeheer kunnen omgaan met meer verzilting.

Schobben: 'Denk aan een andere landinrichting en maatregelen als zilte teelten, niet-kerende grondbewerking en telen op een dunne zoetwaterlens. Ook willen we leren hoe we het schaarsere zoet water zo goed mogelijk benutten.'

Texel

Het idee is geboren op Texel, waar verzilting al langer een probleem is voor de land- en tuinbouw en waar de overheid en het bedrijfsleven al een goede samenwerking hebben opgebouwd.

Half juni zijn er drie inspiratiesessies voor partners en stakeholders in Noord-, West- en Zuidwest-Nederland om de wensen rond een Zoet Zout Knooppunt in kaart te brengen. Ook boeren welkom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer