Koegraspolder lijkt nog stuurloos

In de Koegraspolder bij Julianadorp zorgt verzilting voor gewasschade. Over hoe dat aan te pakken verschillen de meningen echter. Ook is nog niet duidelijk wie daar het voortouw in moet nemen, blijkt uit een studie van WUR-studenten over de toekomst van het gebied.

Koegraspolder+lijkt+nog+stuurloos
© John Oud

In de Koegraspolder zitten circa veertig bollentelers. Met de toenemende schommelingen in neerslag, wordt ook de verziltingsdruk groter, waarschuwen de onderzoekers. Om daar het hoofd aan te bieden kun je het watersysteem aanpassen, een waterbuffer aanleggen, andere meer zouttolerante gewassen introduceren of meer natuur ontwikkelen. Dat zijn enkele opties die in het rapport naar voren komen.

De keuzes moeten echter nog worden gemaakt. Provincie, gemeente en waterschap hebben ieder hun rol, maar het ontbreekt aan centrale sturing en dat maakt het gebied kwetsbaar, aldus de onderzoekers.

Doorspoelen

Een manier om verzilting te beperken, is het doorspoelen met zoet water. Deze methode heeft op dit moment de voorkeur bij de agrariërs. De onzekerheid over de hoeveelheid zoet water die in de toekomst nog kan worden aangevoerd kan een bron zijn voor spanningen, merken de onderzoekers op. Waterschap HHNK, gemeente en provincie zijn mede daarom voorstander van (innovatieve) methoden om verzilting tegen te gaan.

De boeren vinden de investeringen die daar voor nodig zijn te kostbaar en het afbreukrisico te groot. Landschap Noord-Holland ziet kansen voor natuurontwikkeling, ook in het geval van watertekort.

Winterpeil

Voor voorzitter Piet Warmerdam van LTO Noord Julianadorp is het probleem duidelijk. 'We weten waar het zout vandaan komt. En het gehalte loopt op, ook door een lager winterpeil.'

Warmerdam heeft kritiek op de ingrepen die zijn uitgevoerd in de polder, zoals het plaatsen van een elektrisch gestuurde doorlaat aan de lage noordzijde en het aanleggen van een kanoroute. Die zouden het watersysteem in de war hebben gestuurd. 'Het water stroomt niet meer zoals voorheen. Juist die natuurlijke stroming is de beste remedie tegen verzilting.

Warmerdam vindt dat de partijen alert moeten zijn en dat beter moet worden gecommuniceerd, zodat iedereen elkaar wat beter begrijpt. 'Boeren, beleidsmakers en beheerders spreken allemaal een andere taal. Dat maakt samenwerken er niet makkelijker op.' Volgens hem is wel de wil aanwezig om samen te werken.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer