Klavers maken landbouw op zilte grond mogelijk

Door selectie van de juiste klaversoort is landbouw op zilte grond mogelijk met minder bemesting.

Klavers+maken+landbouw+op+zilte+grond+mogelijk
© Vrije Universiteit

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Bas Bruning, die donderdag promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bruning laat in zijn promotieonderzoek zien dat sommige klavers op brakke grond kunnen groeien. Deze zouttolerante klaversoorten zijn niet zo gevoelig voor verzilting. Daarnaast selecteerde Bruning soorten die ook met behulp van wortelknolletjes stikstof uit de lucht kunnen binden, een kenmerk van veel vlinderbloemigen.

Belangrijke stap

Bruning concludeert dat door selectie van de juiste klaversoort zowel landbouw op zilte grond als minder bemesting mogelijk is. Dit betekent een belangrijke stap voorwaarts naar duurzame landbouw, meldt de Vrije Universiteit.

Bij de teelt op zilte grond is dan geen zoet water nodig voor irrigatie. Ook hoeft er minder kunstmest te wordne gebruikt, want de klaver kan zelf de benodigde stikstof bemachtigen. Hierdoor maakt de klaver de grond rijker aan voedingsstoffen voor de soorten die later op deze grond worden verbouwd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer