Winnaar Agroscoopbokaal speent 13,1 big

Veel biggen spenen is één ding. Maar ze ook nog bijna allemaal door de eigen zeug groot laten brengen, dat is een kunst. Reden voor ForFarmers Hendrix om de Agroscoopbokaal uit te reiken aan zeugenhouder Frans Verhees, die 13,1 biggen per worp bij de eigen zeug speent.

Winnaar+Agroscoopbokaal+speent+13%2C1+big
© Keten Duurzaam Varkensvlees

In totaal speent hij 32,2 biggen per zeug in 2012. De Agroscoopbokaal wordt jaarlijks uitgereikt aan een varkenshouder met bijzondere prestatie op één of meerder kengetallen uit Agroscoop, het kengetallenanalyseprogramma van ForFarmers Hendrix.

Geheim

Het 'geheim' zit 'm in de eigen eigen aanfok van Verhees. Sinds hij, na de varkenspest in 1997, is geruimd en herbevolkt kwam er geen enkel vreemd varken meer het bedrijf in. De gezondheid is daardoor hoog.

Al sinds jaren fokt Verhees op zestien spenen, daardoor kunnen zijn zeugen de grote tomen relatief makkelijk aan. 'Voor een deel is het de fokkerij, maar voor een deel ook de voeding van de zeugen, waardoor het me lukt zoveel biggen bij de eigen zeug groot te brengen,' vertelt de boer.

Voeding

Ook de big aan de laatste speen krijgt nog voldoende melk. 'Dat kan alleen als de voeding van de zeug klopt. Dit is continu balanceren op het randje. Soms ga je daar ook wel eens overheen. Het is de kunst om dan snel bij te sturen', weet de varkenshouder.

Een ander 'geheim wapen' van Verhees is het dekmanagement.

Officiële uitreiking

De officiële uitreiking van de bokaal aan Frans Verhees vindt plaats op de Voorsorteren op weg naar 2020 bijeenkomst van 19 maart in het Nobis in Asten. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan online.

? Lees meer hierover in de vakbijlage Veehouderij van Nieuwe Oogst, 23 maart 2013

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer