Voer+en+huisvesting+cruciaal+voor+klauwgezondheid
Achtergrond
© Twan Wiermans

Voer en huisvesting cruciaal voor klauwgezondheid

De interactie tussen voeding, huisvesting, vloeroppervlak per dier, onregelmatige vloeren, droge of natte hokken en vooral onrust in de groep bepaalt de klauwgezondheid van zeugen. Maar hoe precies?

In de zeugenhouderij worden klauwproblemen niet zo goed geregistreerd en bewust bestreden als in de melkveehouderij in Nederland. Manon Houben, hoofd sectie varkens van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), pleit voor meer aandacht voor klauwgezondheid bij varkens.

'Sinds de afschaffing van de productschappen vier jaar geleden is er geen budget meer voor onderzoek, dus weten we niet in welke mate klauwproblemen in Nederland een probleem zijn en onder welke omstandigheden. Dat is misschien een beetje zuur om te benadrukken. Maar voor de vraag of onderzoek naar klauwgezondheid bij varkens meer prioriteit gaat krijgen, moet je bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zijn.'

Virusinfecties

Houben vermoedt dat de klauwproblemen minder dan in de melkveehouderij worden veroorzaakt door virusinfecties en bacteriën die vaak het gevolg zijn van met mest bevuilde vloeren. Ze betwijfelt of het hoofdzakelijk een probleem is tijdens de eerste weken van de groepshuisvesting.

Door afzondering en rust kunnen klauwproblemen weer verdwijnen

Manon Houben, hoofd sectie varkens van de Gezondheidsdienst voor Dieren

'Door gevechten kan de infectie in die periode ontstaan. Maar dat uit zich pas veel later als abcessen zichtbaar worden. Klauwproblemen doen zich ook in de kraamstalperiode voor, maar in die periode kan het door rust het snelst worden opgelost. Dat is ook de oplossing als klauwproblemen in de groepshuisvesting zo groot worden dat het niet meer gaat. Door afzondering en rust kunnen de problemen weer verdwijnen.'

Voeding

Of er een relatie is met voeding, net als in de melkveehouderij, is Houben niet bekend. Vermoedelijk is die relatie er wel, blijkt uit navraag door accountmanager Jeroen Koks van mengvoerbedrijf Gelre IJsselstreek in Azewijn bij zijn klanten en nutritionisten.

'De eerste weken in de groepshuisvesting zijn kritisch. Zeugen komen via het kraamhok en de dekstal op gemiddeld een hoog voer- en energieniveau. In de kraamstal vallen de zeugen af en hebben ze relatief weinig beweging. Op het moment dat de zeugen in de groep worden geplaatst, is er een piekbelasting door verplaatsing en rangordebepaling in de groep', vertelt Koks.

Voerovergang

Ook vindt er een overgang plaats van voer met snelle energie naar drachtvoer en van voer met veel vitamines en mineralen naar voer met minder vitamines en mineralen.

Volgens Agrifirm-nutritionist Jos Michels gaat het om een multifactorieel probleem. 'Het is belangrijk om te weten over wat voor klauwproblemen we het hebben omdat oorzaken verschillend zijn. Heb je het over aandoeningen van het balgebied, dan heeft het ook meer te maken met ontstekingen. Spreek je over klauwscheuren, dan heb je meer te maken met een trauma of mechanische beschadigingen.'

Opfok

Voedingstechnisch is het van belang dat opfokzeugen in de opfok al opfokzeugenvoer krijgen. 'Hier ligt de basis voor goed beenwerk en sterke klauwen', zegt Michels. 'Ook tijdens de dracht speelt voeding een cruciale rol. Belangrijke elementen zijn de calcium- en fosforgehalten in de juiste verhoudingen, net als de kation-anionbalans van de voeders.'

Bij vitamines is met name het juiste niveau aan biotine, ook bij opfokzeugen, van cruciaal belang. Ook hier geldt: meer is niet altijd beter. Voor sterke klauwen en ook een gezond balgebied spelen de sporenelementen zink, maar ook koper en mangaan een belangrijke rol.

Eiwitgehalte

'Bij Agrifirm sturen we ook met specifieke bronnen van deze sporenelementen', legt Michels uit. De klauw- en teenlengten worden volgens hem naast alle bovengenoemde elementen bepaald door het eiwitgehalte en meer specifiek de aminozuurpatronen.

Alles bij elkaar opgeteld is de klauwgezondheid de interactie van voeding met huisvesting, vloeroppervlak per dier, onregelmatige vloeren, droge of natte hokken en vooral ook onrust, is de ervaring van Agrifim. Michels: 'Door een goede aansluiting van drachtvoer naar lactovoer voorkom je een verstoring van de microbiota in de dikke darm met mogelijk ook negatieve effecten op klauwgezondheid.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer