Camera+spoort+onruststoker+in+varkensstal+op
Nieuws
© Topigs Norsvin

Camera spoort onruststoker in varkensstal op

Topigs Norsvin gaat camera's inzetten om diergedrag vast te leggen. De beelden moeten leiden tot criteria waarmee onruststokers kunnen worden geïdentificeerd en geselecteerd.

'De mogelijkheden van automatisering zijn schier eindeloos en we passen dat al op veel terreinen toe', geeft Hans Olijslagers, technisch directeur van Topigs Norsvin, aan. Nieuw is het verzamelen van data met behulp van camerabeelden.

Zo hangt er sinds een half jaar op het Pietrain fokbedrijf van Topigs Norsvin in de gang een camera die zorgt voor een extra meting van de omvang van het dier en zijn bevleesdheid. Een andere versie daarvan is de drie dimensionale foto voor het schatten van het gewicht. Die heeft nu nog een foutmarge van 3 á 4 procent, maar is bijna praktijkrijp, geeft Olijslagers aan.

Staartbijters en rijers

Nieuwste toepassing is het gebruik van camera's om het gedrag vast te leggen. Topigs Norsvin doet dat onderzoek samen met het Engelse Newcastle University. Die universiteit heeft veel kennis en ervaring in huis als het gaat om gedragsonderzoek bij dieren.

Voor het onderzoek wordt een soort wild camera ingezet. 'Activiteit kan een signaal zijn voor bijvoorbeeld staartbijten of rijgedrag', merkt Olijslagers op. Van staartbijters bijvoorbeeld wordt gezegd dat zij hun kop meer bewegen.

De camerabeelden moeten leiden tot een data-structuur op basis waarvan camera's varkens kunnen uitselecteren. Ook wil Topigs Norsvin de waarnemingen graag linken aan sociale fokwaarden.

Big data

'Ooit begonnen we spekdikte en groei te meten. Daar kwam op een gegeven moment vruchtbaarheid bij en nu krijgen we de mogelijkheid om allerlei data te koppelen', zegt Olijslagers. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan het koppelen van gedrag aan gezondheid of vleeskwaliteit.

Olijslagers verwacht 2017 nodig te hebben om het gedrag van varkens te herkennen. De eerste resultaten van het cameratoezicht verwacht hij in 2018.

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer