Beloon+boer+voor+inzet+tegen+klimaatverandering
Column
© LTO Nederland

Beloon boer voor inzet tegen klimaatverandering

De land- en tuinbouw zouden we vaker moeten zien als een oplossing. Het klimaat heeft hoge prioriteit op de politieke agenda. Met het akkoord van Parijs in het achterhoofd, waarbij 55 aangesloten landen samen streven om de opwarming van de aarde te beperken, moeten alle sectoren daaraan bijdragen.

De doelstelling voor de kolenindustrie, woningbouw en transportsector in 2030 staat op 40 procent minder broeikasgassen in vergelijking tot 1990. De agrarische sector heeft een lagere doelstelling. De voornaamste reden daarvoor is dat de voedselproductie niet in gevaar mag komen.

Helaas wordt de land- en tuinbouw daardoor vaak als boosdoener gezien als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen. Onterecht, want juist in Nederland wordt door slim en efficiënt werken een zeer lage uitstoot per kilo product gerealiseerd.

Daarnaast zijn boeren en tuinders altijd op zoek naar oplossingen. Met initiatieven en passende innovaties staan zij klaar om hun steentje bij te dragen aan de wereldwijde uitdaging van het tegengaan van klimaatverandering. Maar wet- en regelgeving zijn vaak nog niet zover.

Als een van de weinige sectoren is de land- en tuinbouw namelijk in staat om broeikasgassen uit de lucht af te vangen en bijvoorbeeld in de vorm van organische stof in de bodem op te slaan. Brussel wil het mogelijk maken dat afgevangen broeikasgassen verrekend mogen worden met de klimaatdoelstellingen. Niet alleen in de land- en tuinbouwsector zelf, maar ook met andere sectoren.

Hoe dit systeem er precies uit gaat zien, is de verantwoording van de Europese lidstaten. Daar moet Nederland dus met duidelijke wetgeving komen.

Ik ben van mening dat onze boeren en tuinders daadwerkelijke beloond moeten worden voor het afvangen van broeikasgassen. Niet door middel van subsidies, maar door boeren en tuinders de mogelijkheid te geven afgevangen broeikasgassen zelf te verzilveren of te verhandelen.

Boeren en tuinders staan klaar met oplossingen voor een beter klimaat, nu de wet- en regelgeving nog.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer