De+boel+bij+elkaar+houden+in+Europa
Column
© Nieuwe Oogst

De boel bij elkaar houden in Europa

De uitslag van de Nederlandse verkiezingen geeft Europa wat lucht. Maar de verdeeldheid is daarmee niet van tafel. Marine Le Pen komt in Frankrijk waarschijnlijk in de tweede ronde en Alternative für Deutschland wint zetels. Op de viering van zestig jaar Verdrag van Rome, op 25 maart, slaagden 27 regeringsleiders er wel in om één dag de schijn van eenheid te bewaren.

De 28ste lidstaat, het Verenigd Koninkrijk, is de weg naar Brexit ingeslagen. De onderhandelingen zullen eind september, na de Duitse verkiezingen, pas echt gaan starten. Het wordt niet leuk en de gewone burger schiet er niets mee op.

De rest van Europa vertoont ook breuklijnen. De verdeeldheid wordt van harte gestimuleerd door leiders in landen rondom Europa die zelf kampen met instabiliteit. Een zwak Europa is voor hen goed nieuws. Voor ons is het slecht.

Donald Tusk maakte in Rome indruk door dicht bij zichzelf te blijven. De eerste helft van zijn leven, hij is ook zestig, bracht hij door achter het IJzeren Gordijn. Cynisch: 'Ja, toen hadden we echt een Europa van twee snelheden.' Daarmee gaf hij zijn mening over plannen om een kerngroep te maken van EU-lidstaten.

Dit is een van de vijf mogelijke scenario's voor Europese samenwerking die op 1 maart door Jean-Claude Juncker zijn gepresenteerd. Kennelijk een wens die in Duitsland leeft. Maar een 'multi-speed' Europa zou in de praktijk betekenen: een groep koplopers en een groep tweederangsstaten. Niemand wil natuurlijk in de tweede groep. Op 25 maart in Rome was de tekst al danig afgezwakt naar (ik vertaal maar even): 'We modderen door (zoals gewoonlijk).'

Een verdeeld Europa is een zwak Europa. Geen goede optie voor het toekomstig Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). We weten dat lidstaten als Frankrijk en Polen hun landbouw dan sterk gaan subsidiëren en mogelijk afschermen. Dat is slecht voor onze export.

Ja, nu gaat 38 procent van het EU-budget naar landbouw. Landbouw met al haar maatschappelijke functies, als Europees motorblok en bindmiddel voor Europese samenwerking. Er is sinds 1957 niet zo veel veranderd. Hopelijk ziet de nieuwe Nederlandse regering dat straks ook, en op tijd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer