Aandeelhoudersbelang+is+kortetermijnbelang
Column
© Nieuwe Oogst

Aandeelhoudersbelang is kortetermijnbelang

Het zijn drukke tijden voor Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Dow Chemical en DuPont willen fuseren. Het Chinese staatsbedrijf ChemChina wil Syngenta overnemen. De officiële melding van Bayers aankoop van Monsanto wordt binnenkort verwacht. Drie megadeals van in totaal 225 miljard euro.

Vorige week was er het Amerikaanse Kraft Heinz met een ongevraagd bod van 134 miljard euro op Unilever. Nadat Unilever-topman Paul Polman het nieuws liet lekken om de publieke opinie te mobiliseren, werd het aanbod ingetrokken. Maar beleggers reageerden enthousiast en Unilever heeft daarom al laten weten sneller waarde te willen creëren voor zijn aandeelhouders. De winstverwachting is al verhoogd.

Ontwikkelingen die de druk op boeren en tuinders vergroten. Gezinsbedrijven en agrarische coöperaties staan voor een langetermijnperspectief van 'stakeholders'. In het agrofusiegeweld staat het kortetermijnbelang van aandeelhouders voorop. Kortom: druk op de marges. Dat werkt door naar het boerenerf.

Unilever zet nog wel strategisch in op duurzaamheid en sociaal verantwoorde groei. Leveranciers aan Unilever moeten een goed verhaal hebben over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kraft Heinz gaat daarentegen voor snelle winst.

Het gaat me hier niet om specifieke bedrijven of producten, maar om de continuïteit van boeren, tuinders en hun coöperaties.

Voedingsreuzen zeggen dat bundeling van kennis leidt tot vernieuwing. Tegenargument: kortetermijnaandeelhoudersbelang staat voorop bij overnames. Waarom zou je een risicovol, nieuw, duurzamer product ontwikkelen, als het bestaande prima voldoet en zorgt voor tevreden aandeelhouders? Alles om het 'moederschip' op koers te houden; de echte belanghebbenden hebben het nakijken.

Keuzevrijheid van boeren, tuinders en consumenten neemt af. Nieuwe, kleine, creatieve spelers maken geen kans.

LTO Nederland heeft haar zorgen over deze ontwikkeling kenbaar gemaakt aan de Europese Commissie. Innovatie vraagt om vernieuwing, diversiteit en keuzevrijheid.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer