‘Veen in Friesland anders dan in westen’

Vegelinsoord - Hoewel de techniek van onderwaterdrainage in het Zuid-Hollandse Zegveld al bewezen is, is het van belang dat er ook in Friesland proeven mee worden gedaan, stelt Niek Bosma van Wetterskip Fryslân. ‘De situatie is in Friesland heel anders dan in het westelijke veenweidegebied.’

%E2%80%98Veen+in+Friesland+anders+dan+in+westen%E2%80%99
© Agriterra

Tienke Wouda‘De percelen zijn hier veel groter, maar ook het type veen is anders’, zegt Bosma. ‘In tegenstelling tot het westen hebben wij hier bijvoorbeeld niet alleen te maken met zeggeveen, maar ook vaak met een slecht doorlatende schalterlaag van zo’n 10 tot 40 centimeter dik. Wij zijn heel benieuwd wat voor effect schalterveen op de drainage heeft.’
De onderwaterdrainage in combinatie met een hoger slootpeil is eind volgende week bij bijna alle acht deelnemende boeren in Friesland aangelegd.
De drains liggen 75 centimeter onder het maaiveld, geeft Bosma aan. ‘De slootpeilen liggen 60 centimeter onder maaiveld, de drains liggen dus 15 centimeter onder water. De boeren kunnen in droge perioden het slootpeil verder omhoog brengen.’
Met onderwaterdrainage kan in droge perioden slootwater via de drains infiltreren. Zo wordt voorkomen dat de grondwaterstand diep onder het slootpeil uitzakt. Door de hogere grondwaterstand blijft de grond vochtig en daarmee zuurstofloos. Daardoor wordt de afbraak van het veen geremd en de droogteschade beperkt, legt Bosma uit.

Nutriënten

Agrarisch collectief It Lege Midden coördineert de boerenbelangen in de proef met onderwaterdrainage. ‘In het veenweidegebied lopen wij niet alleen aan tegen de droge zomers en inklinking van veen’, zegt voorzitter Alle de Vries. ‘We denken ook aan het sluiten van de vruchtbare kringloop. Op zand- en kleigrond zijn hier pilots mee gedaan, maar nog niet op veen. Dat nemen we nu mee in deze proef.’
Bijkomend voordeel kan zijn dat de grond die vochtiger blijft de meststoffen beter vasthoudt. De nutriënten spoelen niet uit naar de sloot, wat ook de waterkwaliteit van het oppervlaktewater ten goede komt.
Dinsdag werd op een perceel van melkveehouder Herman Lenes in Vegelinsoord de onderwaterdrainage aangelegd. Al sinds 2000 werkt hij met een hoger waterpeil van 60 centimeter onder maaiveld. Hij zet het peil vanaf dit jaar jaarrond op 60 centimeter onder maaiveld.
‘Wij kunnen op een hoger peil goed boeren’, vertelt Lenes. ‘Het zeggeveen is heel goed doorlatende grond, in het voorjaar warmt het ook snel op. Maar het duurt in een droge periode een hele tijd voordat het gras groeit. Wij hopen met de onderwaterdrainage en het flexibele peil meer droge stof van een hectare te halen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer