Drents+edelhert+brengt+lusten+en+lasten
Nieuws
© Hans Menop

Drents edelhert brengt lusten en lasten

Een populatie edelherten en damherten levert toegevoegde waarde aan de ontwikkeling van het Drents-Friese Wold. Dat stelt de stuurgroep van het Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek na onderzoek.

Deze Soorten Effect Rapportage (SER) Drents-Friese Wold inventariseert de maatschappelijke lusten en lasten van de herïntroductie van de twee wildsoorten. Het rapport rekent dan met twee scenario's: 160 edelherten en geen damherten, of maximaal 80 edelherten en 160 damherten.

Het lijkt er op dat bij herintroductie vooral de recreatie profiteert. Die kan volgens de onderzoekers rekenen op tot 2,68 miljoen euro aan meerinkomsten. De gewasschade die de herten in deze scenario's opleveren wordt echter geschat tussen 21.000 en 3,2 miljoen euro.

Raster

LTO Noord vindt dat de gevolgen van een herintroductie onaanvaardbaar zijn. Alleen met een volledig raster om het Drents-Friese Wold is herintroductie bespreekbaar, aldus LTO-bestuurder Jan Bloemerts. 'We zijn ons terdege bewust van onze maatschappelijke rol. En we zijn als agrariërs per definitie ook natuurliefhebber, maar zonder deugdelijk raster werken we er niet aan mee.'

Voorzitter Henk van Hooft van de stuurgroep erkent dat er ook nadelen zitten aan de herintroductie, in de vorm van schade voor landbouw en verkeer. 'De volgende stap is hoe we de risico's voor verkeer en landbouw te lijf kunnen.' Of dat een complete omrastering wordt, daar laat hij zich niet over uit. 'Er moeten maatregelen komen waar alle betrokkenen het mee eens zijn.'

Van Hooft wijst er op dat een deel van de mogelijke schade niet in de SER is gekwantificeerd. 'Doet die zich ook voor of niet, dat is de vraag. We moeten daarom nu een methode ontwikkelen hoe je dat tackelt. Dat ligt nu voor ons.'

In de SER spreken de rapporteurs over een populatie edelherten en damherten die langzaam toegroeit naar 160 dieren. Daarbij vindt ook beheer plaats in de vorm van afschot. 'De reden dat we dat doen, is om mogelijke schade beheersbaar te houden en maatschappelijk draagvlak te creëren.'

Uitkomst

Gedeputeerde Henk Jumelet liet vorige week weten dat hij alleen een uitkomst accepteert die door alle partijen wordt onderschreven. Van Hooft verwacht er wel uit te komen: 'Zonder moeite kun je geen dingen van waarde realiseren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer