%27Dassenoverlast+loopt+in+Westerveld+de+spuigaten+uit%27
Achtergrond
© Joost de la Court

'Dassenoverlast loopt in Westerveld de spuigaten uit'

Boeren in het Drentse Westerveld klagen steen en been over het snel toenemende aantal dassen in hun gemeente. 'De overlast loopt hier echt de spuigaten uit', zegt melkveehouder Hans Oosterhuis in Wittelte. Het liefst zou hij het aantal dassen zo snel mogelijk teruggebracht zien.

Hoewel de mogelijkheid tot populatiebeheer in principe in de nieuwe wet zit, wil provincie Drenthe nog niet zo ver gaan. Wel komen er meer mogelijkheden om dassen te weren uit landbouwpercelen, verwacht woordvoerder Kim de Vries. Daarbij gaat het onder meer om het plaatsen van rasters.

Het Faunafonds wil onderzoeken of boeren ook kunnen experimenteren met schadebeperkende maatregelen, zoals het aanleggen van voederstroken bij burchten. Of denk aan het bovengronds uitrijden van de dikke mestfractie, dan hoeven dassen niet meer te wroeten naar voedsel.

Met ingang van dit jaar krijgen boeren in Drenthe bij dassenschade overigens de behandelkosten van 300 euro terug en vervalt het eigen risico.

Weggevaagd

Volgens akkerbouwer Arend-Jan Booij uit Wapserveen is de overlast door dassen dit jaar flink toegenomen. 'Voorheen aten ze hier en daar een stengel mais weg, nu is een hele perceelhoek weggevaagd.'

Booij heeft 13 hectare mais staan achter zijn bedrijf aan de rand van het Holtingerveld. Inmiddels is een halve hectare ervan weggevreten, schat hij in. 'Er zitten hier vijf of zes burchten omheen en ik kan er niets tegen doen.'

De akkerbouwer ziet weinig in de huidige schaderegeling. 'Dat hebben ze vooral erg ingewikkeld gemaakt. Je moet alleen al door twee of drie websites heen om er te komen. Mijn enige keus is een gedoogvergoeding aanvragen, of geen mais meer telen.'

Ook Oosterhuis overweegt te stoppen met de maisteelt, zijn land te verhuren voor de lelieteelt en zijn mais maar in te kopen.

Melkveehouder Johan Moes in Wapse heeft ook dassenoverlast. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel aan de hand, vertelt hij. 'Totdat je een perceel inloopt. Dan zie je pas wat de dieren aanrichten. Echt overal zijn stengels aangevreten. Niet alleen bij mij, ook om mij heen hoor ik veel collega's klagen.'

Politiek draagvlak

De drie boeren vinden het hoog tijd dat er wat gebeurt. 'Ik ben geen jager en vind de das een prachtig dier. Maar als nu niet wordt ingegrepen, wordt het alleen maar erger', zegt Moes. Hij vindt daarom dat het beperken van de populatie bespreekbaar moet worden gemaakt. 'Misschien is er nog geen politiek draagvlak, maar de ogen gaan vanzelf wel een keer open.'

Consulent Johan Wesselink van het Faunafonds stelt vast dat er niet meer meldingen binnenkomen van dassenoverlast dan in vorige jaren. 'Tot nu toe in Drenthe zeven gevallen. Er kan wel meer schade zijn, maar dan moeten boeren dat ook melden. De barrière om te laten taxeren is er niet meer.'

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer